Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Pomoc Społeczna
Zamówienia publicznego
Dożywianie uczniów w szkołach na terenie Gminy Górowo Iławeckie w 2022 roku
1.3.2 Dożywianie uczniów w szkołach na terenie Gminy Górowo Iławeckie w 2022 roku
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie gorących posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Kandytach, Szkoły Filialnej im. Ireny Kwinto w Pieszkowie i Szkoły Filialnej im. Kornela Makuszyńskiego w Toprzynach, od poniedziałku do piątku w dniach nauki szkolnej, w formie obiadów jednodaniowych:
• 1 raz w tygodniu – zupa plus 2 kromki chleba plus owoc lub sok 100% (min. 200 ml),
• 3 razy w tygodniu – obiad typu drugie danie: 2 razy w tygodniu mięsne, 1 raz w tygodniu rybne z wykorzystaniem fileta (z wyłączeniem ryby pangi i tilapii) plus ziemniaki zamiennie kasza, ryż makaron, plus surówka lub jarzyny gotowane, plus kompot owocowy,
• 1 raz w tygodniu – obiad typu drugie danie półmięsne lub jarskie plus surówka lub owoc plus sok 100% (min. 200 ml).
Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków:
• zupa – co najmniej 250 ml,
• danie mięsne – co najmniej 80 g,
• ryż, makaron z owocami, serem – co najmniej 350 g,
• pierogi, racuchy, itp. – co najmniej 200 g,
• placki ziemniaczane, bigos, fasolka – co najmniej 250 g,
• gulasz itp. – co najmniej 120 g,
• kasza, ryż, ziemniaki – co najmniej 150 g,
• surówka lub jarzyna – co najmniej 80 g.
Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Posiłki mają być urozmaicane i o odpowiedniej wartości odżywczej dla danej grupy wiekowej.
2. W niniejszym zamówieniu przez posiłek należy rozumieć posiłek gorący o jakości i wartości odżywczej i kalorycznej zgodnej z wymogami obowiązującymi w żywieniu dzieci i młodzieży. Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej
i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki musza być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności oraz zgodne z wykazem wymagań jakie zostały określone obowiązującymi przepisami prawa (m. in.: ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020, poz. 2021), rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
(Dz. U. 2016 poz. 1154)) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia Wykonawca przygotowywał będzie posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne zgodnie z wytycznymi MEN, MZ i GIS dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2021 r., biorąc pod uwagę aktualny stan prawny w odniesieniu do zabezpieczeń przed koronawirusem, w zakresie personelu i warunków produkcji, pakowania i transportu oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Każdy obiad należy ugotować zgodnie ze sztuką kulinarną i zasadami żywienia, używając włoszczyzny oraz przypraw kuchennych, tak aby obiad był smaczny i apetycznie wyglądał.
3. Posiłki do szkół należy dostarczyć w ramach kosztów własnych, a także zapewnić na własny koszt naczynia i sztućce zgodnie z obowiązującymi wytycznymi MEN, MZ i GIS.
4. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów i przedkładania ich drogą elektroniczną (raz na dwa tygodnie do każdego piątku do godz. 1000) na adres sekretariat@cus-gorowoilaweckie.pl celem ich zapoznania i akceptacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skutkuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.
5. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: zupa – min. 75°C, obiad typu drugie danie – min. 65°C, sałatki i surówki – poniżej 4°C.
6. W przypadku kiedy dzieci korzystające z posiłków szkolnych jadą na wycieczkę, zawody szkolne itp. organizowane przez szkołę, a na wyjeździe nie będzie zapewniony posiłek, wówczas Wykonawca będzie obowiązany zapewnić dzieciom suchy prowiant. Suchy prowiant składać się będzie z kanapki z masłem i wędliną lub serem żółtym, soku owocowego 100% (min. 200 ml) i owocu. Suchy prowiant powinien być dostarczony świeży w dniu wyjazdu dzieci. Szkoła powinna zgłosić takie zapotrzebowanie na 2 dni przed wyjazdem dzieci.
7. Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków w szkołach przez własny personel. Zamawiający wymaga, by Wykonawca świadczący usługę dożywiania dysponował osobami (personelem) odpowiedzialnymi za realizowanie usługi w wymaganym zakresie (wydawanie posiłków, czyszczenia i dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł, sprzątanie po spożyciu posiłków itp.). Wykonawca ma dobrowolność w zakresie formy dysponowania personelem przewidzianym do realizacji w/w zakresu zamówienia. Nie jest w gestii Zamawiającego wskazywanie tych osób.
8. Dostawa posiłków własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach zapewniających właściwą temperaturę i posiadających wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi w dni nauki szkolnej w godzinach między 1100, a 1300 do niżej wymienionych szkół:
Nazwa i adres szkoły Dożywianie – szacowana dzienna ilość posiłków finansowanych przez Centrum Usług Społecznych
Szkoła Podstawowa im. Janusza Kroczaka w Kandytach
Kandyty 77- 85
Szkoła Filialna im. Ireny Kwinto w Pieszkowie
Pieszkowo 38 - 25
Szkoła Filialna im. Kornela Makuszyńskiego w Toprzynach
Toprzyny 27 - 45
W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie 22475 posiłków (liczba ta w czasie realizacji zamówienia może ulec zmianie).
9. Rodzaj zamówienia: usługi;
Wspólny Słownik Zamówień (CPV) – klasyfikacje:
55523100-3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych;
55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół.
10. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno – sanitarnych oraz sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
11. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
12. Istnieje możliwość, że Gmina Górowo Iławeckie udostępni odpłatnie w ramach umowy dzierżawy zaplecze kuchenne przy Szkole Podstawowej w Kandytach o łącznej powierzchni 153,25m2 w cenie 6 zł netto za 1m2 (w przypadku dzierżawy powierzchnia zaplecza kuchennego do uzgodnienia).
13. Po spożyciu posiłków Wykonawca niezwłocznie, jednak nie później niż w dniu podania, usunie z budynków szkoły wszelkie resztki i odpady. Koszty zagospodarowania odpadów pokrywa Wykonawca.
14. Wykonawca uzgodni z Dyrektorem Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Kandytach miejsce, czas, sposób wydania posiłków oraz usunięcie odpadków żywnościowych.
15. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków.
16. Dyrektor Szkoły Podstawowej w Kandytach lub osoby przez niego upoważnione będą zobowiązani do bieżącego informowania Wykonawcy o ilości dożywianych uczniów w danym dniu; w Szkole Podstawowej w Kandytach do godz. 830, natomiast w Szkole Filialnej w Pieszkowie i Szkole Filialnej w Toprzynach do godz. 900.
17. W związku z zaistniałą sytuacją epidemiczną Zamawiający zastrzega możliwość zawieszenia obiadów na czas nieokreślony lub zamówienia mniejszej ilości obiadów w trakcie trwania umowy. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie.
18. Zamawiający, zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy PZP wymaga, aby osoby wykonujące zamówienie w zakresie przygotowania posiłków, ich wydawania i nadzoru zatrudnione były na podstawie umowy o pracę. W ramach kontroli, wykonawca, któremu Zamawiający udzieli zamówienia na realizację usług, obowiązany jest, na żądanie Zamawiającego, przedstawić dokument potwierdzający zatrudnienie wskazanych osób. W przypadku nie spełnienia wymogu, o którym mowa w zdaniu drugim, Wykonawca, któremu udzielono zamówienia, jest zobowiązany do zapłaty Zamawiającemu kary umownej w przypadku niezatrudnienia osób na podstawie umowy o pracę do przygotowania posiłków, ich wydawania i nadzoru nad przedmiotem umowy.
19. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.
20. Zamawiający zastrzega u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów nie objętych dożywianiem w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie.
21. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże bądź nie spełniają wymogów określonych w dziale 3 pkt 2, Dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.
22. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itp. koszt takich badań ponosi Wykonawca.
23. W przypadku zmiany obowiązujących w dniu ogłoszenia przetargu przepisów prawnych dotyczących dożywiania dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych Wykonawca ma obowiązek uwzględnić obowiązujące przepisy w trakcie realizacji zadania co nie będzie miało żadnego wpływu na jego wynagrodzenie.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
Organizacja przyjęć, szkoleń, noclegów z wyżywieniem. Olsztyn
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
FARIE - miejsce dla grup na Mazurach
Faryny (warmińsko-mazurskie)
Event Provider - DJ-e & Wodzireje / Konferansjerzy
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Jedzenie , catering , food truck , bar , herbata , ryby , smażalnia
Nowe Miasto Lubawskie (warmińsko-mazurskie)
Striptizerka Olsztyn - 576 170 483 - Striptiz na kawalerski Olsztyn
Olsztyn, Mrągowo, Iława, Szczytno (warmińsko-mazurskie)
Balony Dekoracje na wesele na urodziny balonowe Girlandy balonowe
OLSZTYN (warmińsko-mazurskie)
Profesjonalna oprawa muzyczna ślubów, imprez, uroczystości
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Pyszne domowe słodkości na zamówienie
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Nagłośnienie & Oświetlenie Koncertu. Technika Estradowa i Obsługa
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)