Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„Dożywianie uczniów szkół podstawowych oraz osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica w okresie 2024 r.”
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
4.1 Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług dożywiania, w zakresie przygotowania i dostawy posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych, w formie gorących posiłków, wydawanych w dni nauki szkolnej (104 dni), w okresie od dnia 02.01.2024 r. do dnia 21.06.2024r. oraz przygotowanie, dostawa i wydanie posiłków dwudaniowych (zupa + drugie danie) dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica.
Przewidywana dzienna ilość posiłków do wydania wynosi 150 porcji - obiad jednodaniowy - 104 dni dożywiania dla uczniów szkół podstawowych oraz 20 porcji – obiad dwudaniowy – 168 dni dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych.
4.2 Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki we własnej, spełniającej wymogi norm sanitarnych kuchni, a następnie dostarczyć i wydać posiłki wszystkim uczniom korzystającym z dożywiania.
4.3. Pomieszczenia do wydawania posiłków dzieciom w szkołach udostępni dyrektor każdej placówki szkolnej.
4.4 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości.
4.5 Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.
4.6 Wykonawca gwarantuje wysoką jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi.
4.7 Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków za odpłatnością wszystkim uczniom nie objętym niniejszym zamówieniem (samodzielnie wykupującym posiłki).
4.8 Posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom:
- zawartość energii – 850 kcal;
- udział energii z białka – nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;
- udział białka zwierzęcego – średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;
- udział energii z tłuszczu – do 30%.
4.9 Sposób przygotowania posiłków:
1) pod pojęciem obiadów jednodaniowych należy rozumieć (trzy razy w tygodniu drugie danie - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego.
2) zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach.
3) podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 400 g.
4) drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
5) zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez:
- stosowanie tłuszczów roślinnych;
- ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
- umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”;
- stosowanie mięsa drobiowego;
- stosowanie ryb;
- umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.
6) napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata).
7) obiady dowożone jednodaniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa
o zwiększonej kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju.
8) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości, posiadających aktualne terminy ważności.
9) Wykonawca przedstawi Zamawiającemu do akceptacji projekt menu na każdy miesiąc z przynajmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający w terminie 1 dnia dokona akceptacji menu lub zgłosi uwagi, które Wykonawca ma obowiązek uwzględnić.
10) Zamawiający nie dopuszcza, żeby ciągu 1 tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.
11) Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania posiłków na bazie „Fastwood”.
12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia badań sprawdzających
jakość przygotowywanych posiłków pod względem kaloryczności, gramatur itp.
13) Wykonawca zabezpieczy jednorazowe naczynia i sztućce dla potrzeb wydawania posiłków oraz termosy i środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniający przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne.
4.10 Warunki przygotowania posiłków:
4.10.1 posiłki będą kupowane przez uczniów szkół podstawowych, dofinansowane z budżetu gminy.
4.10.2 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb. W przypadku zmniejszenia zapotrzebowania wykonawcy nie będzie przysługiwać wynagrodzenie za niezrealizowaną usługę.
4.10.3 Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych.
4.10.4 posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej ochrony, temperatury oraz jakości przewożonych posiłków.
Harmonogram dostarczania oraz miejsce wydawania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół.
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.1 Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług dożywiania, w zakresie przygotowania i dostawy posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych, w formie gorących posiłków, wydawanych w dni nauki szkolnej (104 dni), w okresie od dnia 02.01.2024 r. do dnia 21.06.2024r. oraz przygotowanie, dostawa i wydanie posiłków dwudaniowych (zupa + drugie danie) dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica.
Przewidywana dzienna ilość posiłków do wydania wynosi 150 porcji - obiad jednodaniowy - 104 dni dożywiania dla uczniów szkół podstawowych oraz 20 porcji – obiad dwudaniowy – 168 dni dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych.
4.2 Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki we własnej, spełniającej wymogi norm sanitarnych kuchni, a następnie dostarczyć i wydać posiłki wszystkim uczniom korzystającym z dożywiania.
4.3. Pomieszczenia do wydawania posiłków dzieciom w szkołach udostępni dyrektor każdej placówki szkolnej.
4.4 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości.
4.5 Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.
4.6 Wykonawca gwarantuje wysoką jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi.
4.7 Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków za odpłatnością wszystkim uczniom nie objętym niniejszym zamówieniem (samodzielnie wykupującym posiłki).
4.8 Posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom:
- zawartość energii – 850 kcal;
- udział energii z białka – nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;
- udział białka zwierzęcego – średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;
- udział energii z tłuszczu – do 30%.
4.9 Sposób przygotowania posiłków:
1) pod pojęciem obiadów jednodaniowych należy rozumieć (trzy razy w tygodniu drugie danie - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego.
2) zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach.
3) podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 400 g.
4) drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
5) zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez:
- stosowanie tłuszczów roślinnych;
- ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
- umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”;
- stosowanie mięsa drobiowego;
- stosowanie ryb;
- umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.
6) napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata).
7) obiady dowożone jednodaniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa
o zwiększonej kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju.
8) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości, posiadających aktualne terminy ważności.
9) Wykonawca przedstawi Zamawiającemu do akceptacji projekt menu na każdy miesiąc z przynajmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający w terminie 1 dnia dokona akceptacji menu lub zgłosi uwagi, które Wykonawca ma obowiązek uwzględnić.
10) Zamawiający nie dopuszcza, żeby ciągu 1 tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.
11) Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania posiłków na bazie „Fastwood”.
12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia badań sprawdzających
jakość przygotowywanych posiłków pod względem kaloryczności, gramatur itp.
13) Wykonawca zabezpieczy jednorazowe naczynia i sztućce dla potrzeb wydawania posiłków oraz termosy i środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniający przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne.
4.10 Warunki przygotowania posiłków:
4.10.1 posiłki będą kupowane przez uczniów szkół podstawowych, dofinansowane z budżetu gminy.
4.10.2 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb. W przypadku zmniejszenia zapotrzebowania wykonawcy nie będzie przysługiwać wynagrodzenie za niezrealizowaną usługę.
4.10.3 Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych.
4.10.4 posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej ochrony, temperatury oraz jakości przewożonych posiłków.
Harmonogram dostarczania oraz miejsce wydawania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół.
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Wynajem symulatorów jazdy na imprezy firmowe, integracyjne, eventy
Rzeszów, Warszawa, Kraków, Tarnów, Dębica, (podkarpackie)
Restauracja
Rzeszów (podkarpackie)
Bar, pokazy, usługi
Rzeszów (podkarpackie)
Chleby Joanna - Chleby Domowe, Wiejskie, Swojskie
Nowy Żmigród (podkarpackie)
Obozy dla dzieci i młodzieży Rzeszów i okolice - Sokole Gniazdo
Rzeszów (podkarpackie)
Kamerzysta, fotograf, kamerzysta na wesele, fotograf ślubny, fotografi
Trzciana (podkarpackie)
Catering Rzeszów
Rzeszów (podkarpackie)
Striptizerka Rzeszów - 576 170 483 - Striptiz na kawalerski Rzeszów
Rzeszów, Przemyśl, Krosno, Jarosław (podkarpackie)
Wynajem retro urządzeń rozrywkowych na imprezy firmowe,kulturow itp.
Rzeszów (podkarpackie)