Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
jednostka organizacyjna gminy
Pomoc społeczna
Zamówienia publicznego
Dożywianie dzieci i osób dorosłych na terenie gminy Zbuczyn w 2022 r.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiot zamówienia.
1. Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci i osób dorosłych na terenie gminy Zbuczyn:
1) Dożywianie dzieci i dorosłych w ramach Programu „Posiłek w szkole i w domu”:
Szkoła Podstawowa w Zbuczynie - dożywianie dla 24 uczniów - 3 150 posiłków.
Szkoła Podstawowa w Krzesku - Królowa Niwa - dożywianie dla 30 uczniów – 4 700 posiłków.
Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Borkach Wyrkach, Niepubliczne Przedszkole w Borkach Wyrkach - dożywianie dla 10 uczniów – 1 600 posiłków.
Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Ługach Wielkich, Niepubliczne Przedszkole w Ługach Wielkich - dożywianie dla 15 uczniów – 2 300 posiłków.
Szkoła Podstawowa w Czuryłach, Niepubliczne Przedszkole w Cielemęcu 10 uczniów – 1 600 posiłków.
Niepubliczna Szkoła Podstawowa, Niepubliczne Przedszkole w Izdebkach – Kosnach - dożywianie dla 15 uczniów – 2 300 posiłków.
Szkoła Podstawowa w Dziewulach, Niepubliczne Przedszkole w Dziewulach - dożywianie dla 24 uczniów – 3 150 posiłków.
Szkoła Podstawowa w Borkach Kosach, Niepubliczne Przedszkole w Borkach Kosach - dożywianie dla 10 uczniów – 1 600 posiłków,
osób dorosłych – dożywiania 5 osób – 600 posiłków
2) Dożywianie uczestników Dziennego Domu Senior+ w Zbuczynie - dożywianie dla 17 osób – 3 500 posiłków
Pozostałe dane dotyczące przedmiotu zamówienia:
1) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany w trakcie realizacji zamówienia liczby osób dożywianych tj. zmniejszenie jak i zwiększenie ilości osób, pod warunkiem że ogólna wartość umowy nie ulegnie zwiększeniu. Wykonawca otrzymuje od Zamawiającego listę osób objętych dożywianiem, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko osoby, adres zamieszkania, a w przypadków uczniów również klasa.
2) Zamawiający w trakcie trwania zamówienia będzie na bieżąco przekazywał Wykonawcy w formie pisemnej/telefonicznej lub e-mail zmiany dotyczące osób korzystających z dożywiania tj. zgłoszenie nowej osoby do dożywiania lub rezygnacja osoby z dożywiania.
3) Dożywienie osób, o których mowa w ust. 3 pkt. 1 niniejszego rozdziału odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie, wakacje, przerwy świąteczne itp.).
Dożywienie osób, o których mowa w ust. 3 pkt. 2 niniejszego rozdziału odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni robocze w wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy.
4) Zamawiający zastrzega sobie prawo, iż ponosi opłatę za faktycznie wydane posiłki dla poszczególnych osób wg przekazanych przez Zamawiającego list osób objętych dożywianiem. Wykonawca powinien ująć w cenie, ryzyko związane z nieobecnością uczniów w szkole i osób w Dziennym Domu Senior+.
5) Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu faktury wraz z listą osób korzystających z dożywiania, która zawiera następujące dane: imię i nazwisko, adres zamieszkania a w przypadku uczniów imię rodzica, klasa oraz liczba wydanych posiłków. Lista powinna być potwierdzona przez Dyrektora danej szkoły w przypadku Dziennego Domu Senior+ przez Kierownika Domu.
Obowiązki Wykonawcy:
1. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje:
1) sporządzanie posiłku "od surowca do gotowego wyrobu",
2) dostarczanie do miejsca docelowego posiłków pojazdem posiadającym odpowiednie zezwolenia właściwego inspektora sanitarnego do przewozu żywności w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych,
3) wydawanie posiłków:
- w przypadku osób, o których mowa w ust. 3 pkt. 1 niniejszego rozdziału należy rozumieć jako rozdysponowanie ich na poszczególne osoby na zestawach obiadowych znajdujących się w każdej ze szkół, zmycie naczyń, wyparzenie ich i przygotowanie ich do użytku na następny dzień,
- w przypadku osób, o których mowa w ust. 3 pkt. 1 niniejszego rozdziału należy rozumieć jako dostarczenie ich w jednorazowych pojemnikach do siedziby Dziennego Domu Senior+.
2. Szczegółowe wymagania dotyczące posiłków:
1) Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj. pierwsze i drugie danie oraz deseru.
Pierwsze danie - zupy: kalafiorowa; ogórkowa; jarzynowa; koperkowa; pomidorowa z ryżem i makaronem; pieczarkowa; krupnik; barszcz ukraiński; rosół z makaronem; fasolowa; kapuśniak; warzywna.
Drugie danie - m.in. gulasz z kaszą jęczmienną, pyzy z mięsem i soczewicą, pulpet w sosie pomidorowym z ziemniakami, kotlet drobiowy z ryżem, ryba z ziemniakami, sos z mięsa mielonego z makaronem, kotlet schabowy z ziemniakami, bigos z ziemniakami, kotlet pożarski z ziemniakami, pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami, kurczak pieczony z ryżem, gulasz pomidorowy z ryżem, kotlet mielony z pieca z ziemniakami, pierogi z mięsem, kotlet z piersi kurczaka z ziemniakami, pierogi z białym serem i jogurtem, kluski śląskie z sosem pieczarkowy,
Surówki - m.in. buraczki; surówka warzywna, marchewka z chrzanem, surówka z białej kapusty, pora, czerwonej kapusty, selera; ogórek kwaszony; marchewka z groszkiem; surówka z kiszonej kapusty,
Deser - kompot z owoców;
Owoce - nie rzadziej niż 2 razy w tygodniu.
2) Posiłek nie może występować częściej w jadłospisie niż jeden raz w tygodniu i nie rzadziej niż raz w miesiącu.
3) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe obowiązujące dla określonej grupy wiekowej - dzieci w wieku przedszkolnym, szkoły podstawowej i osoby dorosłe. Należy mieć na uwadze odpowiedni dobór wartości odżywczych i zapotrzebowanie energetyczne dla tej grupy wiekowej.
4) Gramatura obiadów powinna odpowiadać normom żywieniowym oraz powinna być
dopasowana do wieku uczniów.
5) Posiłki mają być sporządzone zgodnie z przepisami i wymaganiami sztuki kulinarnej oraz
sanitarnej dla żywienia zbiorowego a także zgodnie z zalecanym modułem żywienia
o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.
6) Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny
wygląd, powinny być przyrządzone z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej
wartości odżywczej.
7) Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i dostarczone do szkół własnym
transportem w specjalistycznych pojemnikach w godzinach uzgodnionych z Dyrektorem
szkoły. W przypadku dostarczania gorących posiłków muszą one mieć odpowiednią
temperaturę, wymaganą dla posiłków obiadowych.
8) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
9) Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja, przechowywanie, dostarczanie i wydawanie powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych.
10) Zamawiający zastrzega aby wyroby mięsne nie były podawane w dni postne.
11) Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Przez posiłek rozumie się pierwsze i drugie danie.
12) Posiłki powinny być dostarczane do każdej z placówek w godz. 10.00-13.00 własnym transportem w hermetycznie zamykanych termosach izotermicznych. Wykonawca w ww. godzinach zapewnia możliwość pobrania posiłku w każdej z placówek.
13) Dostawca każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem, przedłoży dyrektorom poszczególnych szkół, oraz kierownikowi Dziennego Domu Senior+ jadłospis na kolejne 2 tygodnie, celem akceptacji. Wykonawca zobowiązany jest do wprowadzania zmian w jadłospisie wprowadzanych przez dyrektorów szkół i kierownika Dziennego Domu Senior+.
14) Dodatkowo zamawiający zastrzega w związku z faktem występowania pandemii
COVID – 19, że w przypadku zawieszenia nauki w szkołach będzie na bieżąco informował
Wykonawcę o realizacji (wstrzymaniu, uruchomieniu oraz innych ewentualnościach)
zamówienia.
15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowego przeprowadzania kontroli
należytego wykonania przedmiotu umowy przez Wykonawcę oraz przestrzegania
obowiązujących przepisów higieniczno - sanitarnych, jak też innych wymogów,
w szczególności w zakresie świeżości potraw i terminu przydatności do spożycia oraz
estetyki podawania posiłków. Zgłoszone przez Zamawiającego zastrzeżenia winny być
uwzględnione niezwłocznie przez Wykonawcę. Jeżeli Wykonawca wykonuje przedmiot
umowy w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, Zamawiający może wezwać go do
usunięcia nieprawidłowości i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po
bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, Zamawiający może wypowiedzieć umowę
z winy Wykonawcy.
16) Dodatkowo zamawiający zastrzega w związku z faktem występowania pandemii COVID – 19, że w przypadku zawieszenia nauki w szkołach będzie na bieżąco informował Wykonawcę
o realizacji (wstrzymaniu, uruchomieniu oraz innych ewentualnościach) zamówienia.
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Moda, styl, modne stylizacje, modne buty
Warszawa (mazowieckie)
Dmuchańce, byk rodeo, dmuchana ścianka wspinaczkowa, popcorn, wata
Warszawa (mazowieckie)
Restauracja & Hotel Złoty Lin
Serock pow legionowski (mazowieckie)
Wynajem sprzętu fotograficznego
Warsaw (mazowieckie)
Jedyna Taka Pizza Pruszków
Pruszków (mazowieckie)
Fotobudka Warszawa, Fotolustro Warszawa, Fotobudka 360 Warszawa
Warszawa (mazowieckie)
Catering
(mazowieckie)
Malowanie przy winie
Warszawa, cała Polska (mazowieckie)
Organizacja przyjęć weselnych i imprez firmowych
Warszawa (mazowieckie)