Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„Dostawa posiłków do Zespołu Szkolno – Przedszkolnego, Żłobka Publicznego oraz innych osób w związku z realizacją programów przez Gminę Świątki we wrześniu 2021”
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
polski
1. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
) Obiad musi być przygotowany i dostosowany do wieku rozwojowego pod względem
gramatury, wartości odżywczych, kaloryczności i być przygotowywany z zachowaniem norm
żywieniowych dla danej grupy wiekowej, tj. dzieci i młodzież z przedziału 1-15 lat. Posiłki
powinny posiadać odpowiednią temperaturę. Proces produkcji oraz dystrybucji musi się
odbywać zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej.
2) Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zawarte w n/w aktach i dokumentach:
a) Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004
r. w sprawie higieny środków spożywczych
b) Rozporządzenie (UE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany
rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz
uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji
1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji
2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
3) W celu wskazania oczekiwań Zamawiającego, poniżej zostały wymienione warunki
jakościowe i ilościowe:
a) Dzienny jadłospis obejmuje obiad składający się z: zupy, drugiego dania, napoju (kompot/sok)
zgodny z przepisami prawnymi określonymi w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA z
dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży
dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać
środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych
jednostkach.
b) Wymagana gramatura: zupa - 0,5 l drugie danie: - 150g ziemniaki/zamiennik – produkty
zbożowe, - 100 g mięso/ryba, - 150 g surówka/warzywa gotowane, - 200 ml – kompot/sok -
zamiennie danie jarskie nie mniej niż 300 g.
c) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednej dekady;
d) Jadłospis dekadowy drugich dań winien obejmować: 2x ryba, 5x mięso, 3x danie jarskie, z
zastrzeżeniem, iż co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja ryb (Zamawiający
dopuszcza tylko i wyłącznie filet), a od poniedziałku do piątku muszą być podawane nie więcej
niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany
o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów
wielonienasyconych poniżej 40%;
e) w obiedzie musi być co najmniej jedna porcja produktów zbożowych;
f) w każdym posiłku muszą być warzywa lub owoce, w postaci surowej lub przetworzonej;
g) posiłki muszą zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty
zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja,
orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
h) zupy, sosy oraz potrawy muszą być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia
koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
i) napoje przygotowywane na miejscu muszą zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml
produktu gotowego do spożycia;
j) napoje muszą być bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w
rozporządzeniu WE nr 1333/2008;
k) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych,
naturalnych;
l) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, mięso powinno być
miękkie;
m) posiłki winny być przygotowywane z niską zawartością sodu/soli lub o obniżonej zawartością
sodu/soli
n) zalecane jest różnicowanie smaku sosów;
o) ważna jest estetyka potraw i posiłków;
p) podstawę mięsnej i półmięsnej części drugiego dania nie może stanowić wędlina (kiełbasa,
parówka, itp.);
q) nie dopuszcza się produktów typu: instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu
puree).
4) Zamawiający wymaga przedstawiania przez Wykonawcę do pisemnej akceptacji jadłospisów
w systemie dekadowym.
5) Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych (szklanych) i sztućców
umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
6) Wykonawca dostarczy posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie
personelu, warunków produkcji i dostarczenia oraz weźmie odpowiedzialność za ich
przestrzeganie.
7) Wydawanie posiłków leży po stronie zamawiającego.
8) Czas wydawania posiłków z wyłączną rezerwacją dla dzieci w Żłobku, Przedszkolu :
a) Przedszkole i Żłobek
(a) śniad. 8:10
(b) II śniad. 9:45
(d) ob. 11:30
(e) podw. 13:45
b) Szkoła
(a) 9:40 - 12:35.
9) Ilość posiłków przygotowywanych dziennie dla dzieci Zamawiającego w Przedszkolu i Żłobku
Publicznym :
Wrzesień 2021 rok - 21 dni
Śniadanie - 116
II śniadanie - 116
Obiad/posiłek szkolny - 197
podwieczorek - 70
10) W oparciu o tą wartość Wykonawca kalkuluje swoją cenę ofertową. Zamawiający na etapie
realizacji przedmiotu zamówienia dopuszcza możliwość zmiany wskazanej wartości zarówno w
górę jak i w dół o 10%. Wskazana ilość nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w
wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu nie zrealizowanego
przedmiotu zamówienia lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. Wykonawcy będzie
przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie przygotowane i wydane obiady.
11) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek posiłków do celów
sanitarnoepidemiologicznych
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i
wagę zamawianego posiłku.
13) W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu,
Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę.
2. Miejsce realizacji przedmiotu zamówienia: Przedszkole oraz Żłobek w Świątkach 11-008
Świątki 105 Do obowiązków Wykonawcy należy po każdorazowym zatwierdzeniu dekadowego
jadłospisu przez Zamawiającego, jego wywieszenie do wiadomości rodziców w sposób
zwyczajowo przyjęty w Przedszkolu.
3.A także Posiłki Szkolne z dowozem zorganizowanym w Państwa zakresie do Szkoły
Podstawowej w Świątkach,
Dożywianie dzieci w Przedszkolu i Żłobku odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni
powszednie w okresie od 01 sierpnia 2021 r. do 31 sierpnia 2021 r. z uwzględnieniem przerw w
działalności (np. dni świątecznych ).
4. Posiłki jednodaniowe do Szkoły Podstawowej obejmują:
1) dwa razy w tygodniu zupa z wkładką mięsną i pieczywem, trzy razy drugie danie + surówka +
sok owocowy lub kompot ( z małą zawartością cukru).
2) Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis do wiadomości dyrektora szkóły z co
najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali
z Dyrektorem Szkoły.
3) W jadłospisie musi znajdować się informacja o występujących w potrawach alergenach: musi
być sporządzona legenda co oznaczają symbole liczbowe, które muszą być zgodne
z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazania
konsumentom informacji na temat żywności.
4) Alergeny powinny być podane osobno dla każdej potrawy (dla zupy, dla napoju, dla surówki
itp.).
5) Dzieci powinny otrzymywać trzy razy w tygodni sok lub kompot z niską zawartością cukru,
nieprzekraczającą dopuszczalnej normy oraz trzy razy w tygodniu surówkę.
6) W każdym dniu powinna być co najmniej jedna porcja z grupy mięs, jaja, orzechów, nasion
strączkowych oraz warzyw i owoców (zupy muszą być wzbogacone wkładką mięsną).
7) Co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja rybna.
8) Temperatura posiłków powinna mieć odpowiedną temperaturę- zupa 75oC, drugie danie
63oC, w związku z tym posiłki powinny być dostarczone do szkoły w odpowiednich godzinach
ustalonych z Dyrektorem Szkoły Podstawowej w Świątkach.
9) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem, na własny koszt w
specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości
przewożonych potraw.
10) Posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla
żywienia zbiorowego nie później niż 12 godzin przed spożyciem. Muszą być wykonywane ze
świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności.
11) Dowożone posiłki winny być dostarczone w termosach zapewniających zachowanie
odpowiedniej temperatury przy ich spożywaniu. Wykonawca zadba o czystość termosów,
w których odbywać się będzie transport posiłków. Wykonawca będzie przygotowywał i
dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i
warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
Organizacja przyjęć, szkoleń, noclegów z wyżywieniem. Olsztyn
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
FARIE - miejsce dla grup na Mazurach
Faryny (warmińsko-mazurskie)
Event Provider - DJ-e & Wodzireje / Konferansjerzy
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Jedzenie , catering , food truck , bar , herbata , ryby , smażalnia
Nowe Miasto Lubawskie (warmińsko-mazurskie)
Striptizerka Olsztyn - 576 170 483 - Striptiz na kawalerski Olsztyn
Olsztyn, Mrągowo, Iława, Szczytno (warmińsko-mazurskie)
Balony Dekoracje na wesele na urodziny balonowe Girlandy balonowe
OLSZTYN (warmińsko-mazurskie)
Profesjonalna oprawa muzyczna ślubów, imprez, uroczystości
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Pyszne domowe słodkości na zamówienie
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)
Nagłośnienie & Oświetlenie Koncertu. Technika Estradowa i Obsługa
Olsztyn (warmińsko-mazurskie)