Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„ZAKUP I SUKCESYWNA DOSTAWA PRODUKTÓW NA POTRZEBY KUCHNI PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO I ODDZIAŁU ŻŁOBKOWEGO GMINY ZAMBRÓW”
1.2.1 „ZAKUP I SUKCESYWNA DOSTAWA PRODUKTÓW NA POTRZEBY KUCHNI PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO I ODDZIAŁU ŻŁOBKOWEGO GMINY ZAMBRÓW”
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiot zamówienia w zakresie części I dotyczy zakupu i dostawy mięsa i produktów mięsnych. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
- mięso, wędliny powinny być niemrożone, świeże z ważną datą ważności do spożycia, dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach
- mięso surowe nie może być przewożone z wędlinami
- dostarczanie towaru własnym transportem spełniającym wymagania sanitarne i higieniczne
- w przypadku dostarczenia wadliwego towaru reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, wykonawca zobowiąże się wymienić towar na wolny od wad
-zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany zamówienia przynajmniej na dzień przed jego realizacją (dotyczy to surowców do natychmiastowego spożycia)
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części I:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Kiełbasa krakowska sucha z szynki min. 95% mięsa kg 5
2 Szynka zapiekana na maśle kg 5
3 Kiełbasa szynkowa min. 95% mięsa kg 5
4 Kiełbasa z cielęciną kg 5
5 Kiełbaski smakusie lub równoważne kg 30
6 Łopatka b/k kg 100
7 Parówki z szynki min. 90% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g, bez konserwantów kg 50
8 Polędwica sopocka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 10
9 Schab wieprzowy b/k kg 100
10 Szynka biebrzówka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 10
11 Szynka gotowana 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
12 Szynka krucha 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 10
13 Szynka sołtysówka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
14 Szynka świeża wieprzowa kg 100
15 Szynka świeża wieprzowa kulka kg 40
16 Szynka z beczki 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
17 Kiełbasa żywiecka min 95% mięsa kg 5
18 Polędwica miodowa 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
19 Schab jak z prodiża 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
20 Polędwica wiejska 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
21 Szynka wędzona 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 5
22 Szynka na krajalnicę 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 8
23 Mielonka królewiecka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 5
24 Wołowina zrazowa b/k kg 50
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
Przedmiot zamówienia w zakresie części II dotyczy zakupu i dostawy nabiału. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części II :
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Ser żółty pełnotłusty kg 7
2 Jogurt grecki gęsty 400ml (skład: mleko, kultury bakterii) szt 30
3 Jogurt owocowy 150g mix – zaw. cukru<15g w 100g szt 180
4 Ser żółty pełnotłusty w plastrach 150g szt 20
5 Jogurt Bio naturalny 150g szt 100
6 Jogurt naturalny 350g szt 100
7 Jogurt Piątuś 125g lub równoważny szt 400
8 Masło ekstra min. 82% 200g szt 100
9 Serek homogenizowany waniliowy 150g szt 150
10 Serek Mascarpone 250g szt 10
11 Masło b/laktozy 200g szt 6
12 Mlemix Zambrowski, masło min. 68% tłuszczu 200g lub równoważny szt 600
13 Maślanka naturalna 1l szt 80
14 Mleko b/laktozy 1l szt 10
15 Mleko kozie 0,5l szt 25
16 Mleko owsiane 1l szt 5
17 Mleko UHT 3,2% 1l szt 2000
18 Mleko waniliowe kartonik 200ml szt 400
19 Ser żółty salami (100% tłuszczów zwierzęcych na bazie mleka) kg 15
20 Serek homogenizowany naturalny 150g szt 40
21 Serek Bakuś 90g lub równoważny szt 300
22 Serek homogenizowany Rolmlecz 150g lub równoważny szt 200
23 Serek homogenizowany Piątnica 150g lub równoważny szt 200
24 Serek Łaciaty naturalny 200g lub równoważny szt 30
25 Serek homogenizowany Pyszny 140g lub równoważny szt 300
26 Śmietana UHT 30% 0,5l szt 250
27 Śmietana kwaśna 18% 0,4l szt 40
28 Ser twarogowy półtłusty 250g szt 40
29 Ser twarogowy sernikowy 1kg szt 70
30 Maślanka owocowa 1l l 40
31 Serek do kieszonki 80g szt 100
32 Jogurt Bio owocowy 140g szt 150
33 Mozzarella kuleczki 125g szt 10
34 Ser twarogowy plastry 150g szt 40
35 Deser sojowy 125g szt 20
36 Mleko migdałowe 1l l 5
37 Serek Twój Smak naturalny 200g lub równoważny szt 40
38 Serek homogenizowany Bakoma 135g lub równoważny szt 300
39 Jogurt wegański na bazie mleka kokosowego 160g szt 20
40 Ser feta 250g szt 10
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
Przedmiot zamówienia w zakresie części III dotyczy zakupu i dostawy drobiu. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
- mięso, wędliny powinny być niemrożone, świeże z ważną datą ważności do spożycia, dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach
- mięso surowe nie może być przewożone z wędlinami
- dostarczanie towaru własnym transportem spełniającym wymagania sanitarne i higieniczne
- w przypadku dostarczenia wadliwego towaru reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, wykonawca zobowiąże się wymienić towar na wolny od wad
-zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany zamówienia przynajmniej na dzień przed jego realizacją (dotyczy to surowców do natychmiastowego spożycia)
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części III:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Filet z indyka świeży bez kości i bez skóry kg 80
2 Filet z indyka maślany kg 10
3 Pierś gotowana z indyka kg 8
4 Filet z kurczaka świeży bez kości i bez skóry kg 150
5 Kiełbasa sucha drobiowa (min 70% mięsa, max 10g tłuszczu na 100g) kg 7
6 Kurczak gotowany kg 10
7 Pasztet z całego kurczaka (min 80% mięsa, bez konserwantów, z obniżoną ilością soli i tłuszczu, bez MOM) kg 5
8 Osełka z indyka kg 8
9 Podudzie z kurcząt kg 70
10 Polędwica z piersi indyka kg 7
11 Porcje rosołowe z kurczaka kg 50
12 Skrzydło z indyka kg 50
13 Skrzydło z kurczaka kg 10
14 Szynka z piersi indyka kg 7
15 Udziec z indyka kg 70
16 Korpus z kurczaka kg 50
17 Kurczak kg 20
18 Szynka drobiowa kg 5
19 Ćwiartka z kurczaka kg 15
20 Korpus z indyka kg 200
21 Szyja z indyka kg 20
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
Przedmiot zamówienia w zakresie części IV dotyczy zakupu i dostawy przypraw i suchych produktów spożywczych żywienia zbiorowego. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części IV:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Ananas w puszce w syropie 580g obniżona zawartość cukru szt 30
2 Baton owoce liofilizowane szt 100
3 Baton owocowo-orzechowy 25g bez cukru szt 300
4 Baton zbożowy kakaowy bez cukru 25g szt 300
5 Bazylia suszona 10g szt 30
6 Biszkopty 500g szt 80
7 Biszkopty 120g szt 200
8 Biszkopty mini 150g szt 100
9 Brzoskwinia połówki w syropie 820g obniżona zawartość cukru szt 40
10 Budyń bez cukru 40g szt 100
11 Chipsy jabłkowe 40g szt 100
12 Chrupki kukurydziane Kręcone 25g szt 400
13 Chrupki kukurydziane 50g szt 50
14 Chrupki pałki tygryski lub równoważny 50g szt 50
15 Ciastka Belvita 50g lub równoważny szt 250
16 Ciasteczka Sante Fit 50g lub równoważny szt 300
17 Cieciorka w puszce 400g szt 40
18 Cukier 1kg szt 130
19 Cukier puder 500g szt 30
20 Cukier waniliowy 32g szt 40
21 Curry 20g szt 20
22 Czosnek granulowany 20g szt 150
23 Daktyle suszone bez pestek 1kg szt 5
24 Drożdże świeże 100g szt 15
25 Drożdże instant 8g szt 20
26 Dżem niskosłodzony 280g szt 150
27 Fasola puszka 400g szt 70
28 Fasola czerwona puszka 400g szt 60
29 Galaretka owocowa różne smaki 75g szt 130
30 Groch połówki 500g szt 20
31 Groszek konserwowy 400g szt 70
32 Herbata lipowa 20 torebek 100% szt 20
33 Herbata Lipton lub równoważny 100 torebek szt 8
34 Herbata miętowa 20 torebek 100% szt 20
35 Herbata rumiankowa 20 torebek 100% szt 20
36 Herbata owocowa 20 torebek 100% szt 40
37 Herbatniki Bebe lub równoważny 16g szt 300
38 Herbatniki 50g szt 700
39 Imbir 15g szt 15
40 Kakao 150g szt 15
41 Kasza bulgur 400g szt 30
42 Kasza gryczana 900g szt 30
43 Kasza jaglana 400g szt 15
44 Kasza jęczmienna 1kg kg 40
45 Kasza kukurydziana 350g szt 15
46 Kasza kuskus perłowa 400g szt 30
47 Kasza manna 1kg szt 10
48 Kasza pęczak 900g szt 30
49 Kawa Inka 150g lub równoważny szt 15
50 Keczup łagodny 480g (do przyg. 100g produktu zuż. min. 120g pomidorów) szt 40
51 Kisiel 40g szt 40
52 Koncentrat pomidorowy 0,9l 30% szt 40
53 Kukurydza konserwowa 425g szt 40
54 Kurkuma 15g szt 15
55 Liść laurowy 6g szt 30
56 Lubczyk 10g szt 50
57 Majeranek 20g szt 30
58 Majonez bez konserwantów 900g szt 40
59 Makaron bezglutenowy świderki 250g szt 5
60 Makaron świderki pełne ziarno 400g szt 50
61 Makaron kolanka 400g szt 30
62 Makaron muszelki 400g szt 20
63 Makaron nitki 400g szt 40
64 Makaron w kształcie ryżu 250g szt 20
65 Makaron spaghetti 400g szt 50
66 Makaron spaghetti pełne ziarno 400g szt 40
67 Makaron świderki 400g szt 60
68 Makaron zacierka 250g szt 30
69 Masło orzechowe 500g 100% szt 6
70 Mąka kukurydziana 1kg szt 20
71 Mąka ryżowa 1kg szt 5
72 Mąka pszenna typu 550 1kg szt 50
73 Mąka tortowa typu 450 1kg szt 150
74 Mąka ziemniaczana 1kg szt 15
75 Migdały płatki 75g szt 10
76 Miód pszczeli naturalny 1250ml szt 40
77 Misie Lubisie 30g lub równoważny szt 200
78 Mus owocowy 120g 100% szt 400
79 Musztarda łagodna 200g szt 10
80 Ocet jabłkowy 500ml szt 10
81 Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia roślinny o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonasyconych poniżej 40% - 1l szt 90
82 Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1l l 15
83 Oregano 10g szt 20
84 Otręby owsiane 200g szt 15
85 Paluszki Lajkonik Junior 60g lub równoważny szt 300
86 Papryka słodka mielona 20g szt 40
87 Pieprz cytrynowy mielony 20g szt 20
88 Pieprz czarny mielony 20g szt 50
89 Pieprz ziołowy 30g szt 60
90 Płatki czekoladowe 500g szt 30
91 Płatki jaglane 400g szt 15
92 Płatki kukurydziane bez glutenu 500g szt 50
93 Płatki orkiszowe 200g szt 15
94 Płatki owsiane 500g szt 20
95 Płatki ryżowe 500g szt 15
96 Płatki żytnie 400g szt 15
97 Pomidor krojony bez skóry 200g w puszce szt 30
98 Pomidory suszone w oleju 280g szt 15
99 Proszek do pieczenia 30g szt 20
100 Przecier pomidorowy Passata 720ml szt 40
101 Rodzynki 100g szt 40
102 Ryż 1kg szt 40
103 Sezam 150g szt 10
104 Sezamki klasyczne 27g szt 400
105 Słonecznik łuskany 100g szt 200
106 Smoothie owocowe 250ml 100% szt 140
107 Soczek wieloowocowy 100% kartonik 200ml (o zaw. Cukru poniżej 10g w 100ml) szt 1000
108 Soczewica czerwona 400g szt 20
109 Sok tłoczony 5l 100% szt 70
110 Sok Kubuś GO 300ml lub równoważny szt 500
111 Sok Kubuś Immuno 200ml lub równoważny szt 120
112 Sól niskosodowa 350g szt 30
113 Sól morska naturalna 1kg szt 60
114 Szczaw konserwowy 830g szt 20
115 Tuńczyk w sosie własnym – duże kawałki- puszka 185g szt 40
116 Tymianek 10g szt 10
117 Wafel Knoppers 25g lub równoważny szt 120
118 Wafle Andruty 20g lub równoważny szt 400
119 Wafle ryżowe naturalne bez dodatku cukru, soli, tłuszczów op. 120g szt 10
120 Wafle ryżowe naturalne 15g szt 300
121 Mini wafle kukurydziane z polewą 35g szt 200
122 Wafle ryżowe z polewą 24g szt 300
123 Woda niskozmineralizowana niegazowana 0,7l szt 130
124 Woda Primavera 5l lub równoważny szt 100
125 Woda Żywiec 5l lub równoważny szt 50
126 Ziele angielskie 15g szt 20
127 Żurawina suszona cała 100g szt 15
128 Żurek śląski żytni na zakwasie bez konserwantów 0,5l szt 10
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
Przedmiot zamówienia w zakresie części V dotyczy zakupu i dostawy świeżego pieczywa i wyrobów piekarniczych. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części V:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Bułeczka 30g szt 6500
2 Bułka grahamka 70g szt 700
3 Bułka owsiana 50g szt 300
4 Bułka dyniowo-słonecznikowa 60g szt 100
5 Bułka mamma mia 70g szt 100
6 Bułka maślana 50g szt 200
7 Bułka słodka 70g szt 400
8 Chałka 200g szt 80
9 Chleb z niską zawartością glutenu 400g szt 10
10 Chleb babuni 600g szt 100
11 Chleb rodzynkowy 400g szt 15
12 Chleb razowy 500g szt 30
13 Chleb razowy ze słonecznikiem 350g szt 30
14 Chleb wiejski 900g szt 70
15 Chleb domowy 900g szt 40
16 Chleb graham z ziarnami 500g szt 20
17 Chleb z dynią 400g szt 30
18 Chleb tygrysi 500g szt 40
19 Chleb zwykły krojony 500g szt 200
20 Chleb żytni na maślance 400g szt 20
21 Baton pszenny 250g szt 40
22 Pączek 70g szt 500
23 Rogal maślany 70g szt 300
24 Drożdżówka 300g szt 50
25 Bułka kajzerka 50g szt 400
26 Chleb żytni razowy 400g szt 10
27 Ciastka z ziarnami kg 15
28 Ciastka domowe kg 15
29 Bułka tarta kg 50
30 Pączusie serowe kg 15
31 Chleb tostowy wieloziarnisty szt 40
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
Przedmiot zamówienia w zakresie części VI dotyczy zakupu i dostawy świeżych owoców i warzyw oraz jaj. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
Cechy wspólne dla asortymentu - wygląd charakterystyczny, naturalny dla każdego rodzaju produktu, bez naleciałości pleśniowych, świeże, pierwsza klasa jakości, produkty kierowane na rynek bezpośrednio po zbiorze, jak i po odpowiednim czasie przechowywania w warunkach zapewniających minimalne zmiany w wyglądzie i podstawowych parametrach opisujących ich własności, odpowiednio zapakowane, transport do Zamawiającego musi zapewniać pełnowartościowość produktów.
Zamawiający odmówi przyjęcia warzyw i owoców porażonych mokrą bądź suchą zgnilizną, zapleśniałych, zgnitych, zaparzonych, zwiędniętych, zafermentowanych, porażonych chorobami, z obcym zapachem, uszkodzonych mechanicznie (w tym uszkodzenia powstałe w czasie transport od Wykonawcy do Zamawiającego zmarznięcia, zaparzenia, zwiędnięcia itp., będące wynikiem transportowania produktów w nieodpowiednich warunkach), uszkodzonych przez szkodniki, z obecnością szkodników lub ich pozostałości, łykowatych, miękkich, ze sparciałymi korzeniami
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części VI:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Ananas wielkość klasa 10-12 szt 30
2 Arbuz (VI) kg 50
3 Awokado szt 20
4 Banany kg 400
5 Bataty kg 10
6 Borówka amerykańska (VI) kg 20
7 Botwinka 500g pęczek szt 20
8 Brokuł szt 30
9 Brzoskwinia kg 80
10 Burak czerwony kg 80
11 Cebula kg 150
12 Cebula cukrowa kg 60
13 Cukinia kg 20
14 Cykoria szt 15
15 Cytryna kg 15
16 Czereśnie (VI) kg 15
17 Czosnek szt 10
18 Dynia kg 30
19 Gruszka kg 300
20 Jabłka kg 400
21 Jajka świeże duże (63g-73g) szt 3000
22 Kalafior szt 20
23 Kalarepa szt 100
24 Kapusta biała kg 30
25 Kapusta czerwona kg 20
26 Kapusta kiszona kg 100
27 Kapusta młoda (V-VI) szt 30
28 Kapusta pekińska kg 60
29 Kiełki rzodkiewki 50g szt 15
30 Kiwi kg 100
31 Koper pęczek 20g szt 200
32 Mandarynki bezpestkowe kg 140
33 Marchew – jakość I kg 250
34 Melon żółty kg 30
35 Mix sałat 150g szt 25
36 Morela kg 20
37 Nektarynka kg 70
38 Ogórek kiszony kg 70
39 Ogórek zielony kg 150
40 Ogórek zielony gruntowy od V kg 30
41 Papryka kg 100
42 Pieczarki kg 20
43 Pietruszka korzeń – jakość I kg 200
44 Pietruszka zielona natka 45g pęczek szt 140
45 Pomarańcza kg 200
46 Pomidor kg 150
47 Pomidor koktajlowy kg 30
48 Por szt 120
49 Roszponka 100g szt 20
50 Rukola 100g szt 30
51 Rzepa biała kg 40
52 Rzodkiewka 200g szt 200
53 Sałata masłowa szt 60
54 Sałata lodowa szt 50
55 Sałata rzymska szt 15
56 Seler korzeń kg 200
57 Szczypior 25g pęczek szt 100
58 Śliwka kg 80
59 Truskawki (V,VI) kg 70
60 Winogrono kg 50
61 Zestaw do kiszenia szt 10
62 Ziemniaki kg 2000
63 Ziemniak młody (V,VI) kg 300
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
03142500-3 - Jaja
Przedmiot zamówienia w zakresie części VII dotyczy zakupu i dostawy mrożonych ryb, warzyw i owoców. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia.
- mrożonki mają być dostarczone do placówki nie rozmrożone
- dostarczanie towaru własnym transportem spełniającym wymagania sanitarne i higieniczne
- w przypadku dostarczenia wadliwego towaru reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, wykonawca zobowiąże się wymienić towar na wolny od wad
Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części VII:
Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.07.2024r. do 31.12.2024r.
1 Brokuły mrożone 2,5kg kg 8
2 Czarna porzeczka 2,5kg kg 10
3 Fasola szparagowa zielona cięta 2,5kg kg 10
4 Frytki karbowane do pieczenia w piekarniku 750g szt 30
5 Jagody 2,5kg kg 8
6 Mango 2,5kg kg 5
7 Marchewka kostka 2,5kg kg 15
8 Marchewka mini 2,5kg kg 20
9 Mieszanka kompotowa 2,5kg kg 100
10 Paluszki rybne 100% filet z ryb białych (mintaj, morszczuk) bez ości kg 20
11 Filet z miruny gruby bez skóry 5% glazury kg 150
12 Szpinak rozdrobniony brykiet 2,5kg kg 6
13 Truskawki bez szypułek 2,5kg kg 30
14 Wiśnie bez pestek 2,5kg kg 15
15 Kostka z miruny kg 30
16 Mieszanka warzywna 7 składników 2,5kg kg 15
17 Kalafior różyczki 2,5kg kg 20
18 Groszek mrożony 2,5kg kg 8
19 Marchew z groszkiem 2,5kg kg 30
20 Brukselka 2,5kg kg 5
21 Filet z dorsza bez skóry 5% glazury kg 20
22 Dynia 2,5kg kg 30
3. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.
4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.
5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny", gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny") Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.
6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.
7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:
a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,
c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,
d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,
8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)
10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).
11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.
13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin.
15331170-9 - Warzywa mrożone
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4