Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Zakup i dostawa artykułów spożywczych
1.2.1 Zakup i dostawa artykułów spożywczych
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część I – dostawa produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych (świeżych z bieżącej produkcji)
Kod CPV
15113000 - 3 - wieprzowina
15112000 - 6 - drób
15131130 - 5 - wędliny
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
15113000-3 - Wieprzowina
15131130-5 - Wędliny
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część II – dostawa ryb oraz artykułów mrożonych
Kod CPV
15200000 - 0 - Ryby przetworzone i konserwowane
15330000 - 0 - Przetworzone owoce i warzywa
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
15330000-0 - Przetworzone owoce i warzywa
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część III – dostawa warzyw oraz owoców
Kod CPV
15300000 – 1 Owoce, warzywa i podobne produkty
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część IV – dostawa produktów mleczarskich
Kod CPV
15511000 - 3 - mleko
15500000 - 3 - produkty mleczarskie
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
15500000-3 - Produkty mleczarskie
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część V – dostawa świeżego pieczywa, wyrobów piekarskich (świeżych z bieżącej produkcji maksymalnie 12 godzin od momentu wypieku, z wyłączeniem bułki tartej)
Kod CPV
15811000 - 6 - pieczywo
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część VI – dostawa pozostałych artykułów spożywczych
Kod CPV
15330000 - 0 - przetworzone owoce i warzywa
15800000 - 6 - różne produkty spożywcze
15870000 - 7- przyprawy i przyprawy korzenne
15200000 - 1 - ryby przetworzone i konserwowane
15400000 - 2 - oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15820000 - 2 - sucharki i herbatniki
15900000 - 7 - napoje
15830000 - 5 - cukier i produkty pokrewne
15840000 - 8 - kakao; czekolada i wyroby cukiernicze
15860000 - 4 - kawa, herbata i podobne produkty
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne
15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15820000-2 - Sucharki i herbatniki; wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonej trwałości
15900000-7 - Napoje, tytoń i produkty podobne
15830000-5 - Cukier i produkty pokrewne
15840000-8 - Kakao; czekolada i wyroby cukiernicze
15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty
ROZDZIAŁ III OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkół w Lubczy Lubcza 51 w zakresie następujących dostaw:
Część VII – dostawa jaj
Kod CPV
03142500-3-Jaja
Przedmiot zamówienia podzielony został na VII części. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę na każdą z części zamówienia - jedną lub więcej.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7
Formularz Asortymentowo-Cenowy do „Formularza ofertowego” Opisu przedmiotu zamówienia.
1) Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych powszechnie dostępnych o ustalonych standardach jakościowych.
2) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia ilości należy traktować jako szacunkowe.
3) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia:
a) Wskazane w Formularzu Asortymentowo-Cenowym - załączniki nr 1.1, do nr 1,7
do opisu przedmiotu zamówienia nazwy produktów są standardem oczekiwanym przez Zamawiającego.
b) Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły spożywcze, zgodnie z Formularzem Asortymentowo-Cenowym - załącznikami nr 1.1, do nr 1.7, do Opisu przedmiotu zamówienia lub produkty równoważne.
c) Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów równoważnych. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu zamówienia.
d) Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego.
e) W przypadku zaoferowania produktów równoważnych należy mieć na względzie, iż Zamawiający uzna takie produkty za równoważne, jeżeli ich jakość, skład, aromat będą co najmniej na takim samym poziomie co produkty wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda Zamawiający. Ponadto należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że oferowany asortyment równoważny odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego tj. opis zaoferowanego artykułu równoważnego.
f) Ilości podane w Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia (Formularz Asortymentowo-Cenowy) mogą ulec modyfikacjom (zwiększeniu/zmniejszeniu) w trakcie obowiązywania umowy, jednak nie więcej niż do 20% ilości artykułów, określonych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia dla każdej części 30%.
3. Miejsce dostawy/odbioru i transport.
1) Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie, partiami – wg zapotrzebowania Zamawiającego w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach od 6:30 do 7:45. Maksymalny termin realizacji dostaw sukcesywnych (każdej partii) – do 3 dni roboczych od złożenia zamówienia (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie). (Pieczywo i wędlina dostarczane codziennie)
2) Wykonawca na własny koszt dostarczy i dokona wyładunku artykułów do pomieszczeń Zamawiającego tj. magazyn stołówki Zespołu Szkół w Lubczy siłami Wykonawcy.
3) Wykonawca na czas transportu zabezpieczy artykuły w taki sposób, by nie dopuścić do ich uszkodzenia. Za szkody wynikłe w czasie transportu odpowiedzialność ponosi Wykonawca.
4) W przypadku braku możliwości zrealizowania dostawy w określonym terminie Wykonawca niezwłocznie zawiadamia o tym fakcie Zamawiającego.
5) Środki transportu, którymi będą dostarczane artykuły, powinny posiadać wymogi określone
w obowiązujących przepisach prawa.
4. Jakość przedmiotu umowy
1) Upoważnieni pracownicy Zamawiającego będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo - wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen
z Formularzem Asortymentowo-cenowym.
2) Artykuły muszą być wyprodukowane, opakowane i dostarczone zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w przepisach krajowych i unijnych dotyczących art. Żywnościowych.
3) Szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych artykułów, w tym wymagania w zakresie pakowania i opakowań, terminów przydatności do spożycia, zawierają załączniki nr 1.1, do nr 1,7 do Opisu przedmiotu zamówienia.
4) Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy winny być w języku polskim i muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne. Data spożycia winna być nie krótsza niż ½ okresu przydatności przeznaczonego dla danego produktu.
5) Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczonych artykułów spożywczych - Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia - na żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny – dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
6) Zamawiający wymaga dostarczania towaru wolnego od wad. Wykonawca w przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego, iż jakość i/lub ilość dostarczonych artykułów jest niezgodna ze złożonym zamówieniem (towar jest wadliwy) zobowiązany jest w czasie do 3 godzin od zgłoszenia przez Kupującego (pisemnie lub pocztą elektroniczną lub telefonicznie lub osobiście podczas odbioru na podstawie sporządzonego protokołu) do dostarczenia artykułu/ów właściwego/ych tj. wolnego/ych od wad. Czas ten może ulec skróceniu zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym w zał. nr 1 – Formularz oferty (w ramach kryterium poza cenowego – czas reakcji).
7) Wykonawca gwarantuje, że wytworzone i dostarczone towary spełniają wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm. ),
b) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.)
c) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2022 poz. 1688 z późn. zm.)
d) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. usta-nawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywno-ści;
e) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ;
f) rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. usta-nawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego;
g) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG;
h) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe do-puszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych ;
i) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych;
j) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r- w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015r. poz. 29 z późn.zm);
k) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774). /jeżeli dotyczy/