Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawy wędlin drobiowych.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zakład Karny Nr 1 w Grudziądzu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000319641
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Wybickiego 10/22
1.5.2.) Miejscowość: Grudziądz
1.5.3.) Kod pocztowy: 86-300
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL616 - Grudziądzki
1.5.7.) Numer telefonu: +48 56 64 40 400
1.5.8.) Numer faksu: +48 56 64 40 499
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zk_1_grudziadz@sw.gov.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
zakład karny
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Porządek i bezpieczeństwo publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dostawy wędlin drobiowych.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-4dadb4ad-c165-11ec-aa46-6a814e8de928
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00130227
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-04-21
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00101623/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.3 Dostawy wędlin drobiowych i mięsa drobiowego
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://miniportal.uzp.gov.pl/
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym, a wykonawcami odbywa się przy użyciu miniPortalu
(https://miniportal.uzp.gov.pl), ePUAP (https://epuap.gov.pl/wps/portal) oraz za pomocą poczty elektronicznej: zk_1_grudziadz@sw.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania korespondencji elektronicznej opisane zostały w Regulaminie korzystania z miniPortalu oraz Regulaminie ePUAP /https://miniportal.uzp.gov.pl - Instrukcja_uzytkownika_miniPortal-ePUAP.pdf
Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych Formularzy do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku oraz Formularza do komunikacji wynosi 150 MB. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 r. poz. 2452). Zamawiający nie przewiduje sposobu komunikowania się z Wykonawcami w inny sposób niż przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, wskazanych w SWZ. Oferta musi być sporządzona w języku polskim, w postaci elektronicznej w formacie danych: .pdf, .doc, .docx, .odt i opatrzona kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Sposób zaszyfrowania oferty opisany został w Instrukcji użytkownika dostępnej na miniPortalu. Do oferty należy dołączyć oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu oraz inne dokumenty w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, a następnie wraz z plikami stanowiącymi ofertę skompresować do jednego pliku archiwum (ZIP).
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że: 1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zakład Karny Nr 1 w Grudziądzu, ul. Wybickiego
10/22 , 86-300 Grudziądz, reprezentowany przez Dyrektora – mjr. Krystiana Wasińskiego 2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu prowadzenia przedmiotowego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz zawarcia umowy, a podstawą prawną ich przeprowadzenia jest obowiązek prawny stosowania sformalizowanych
procedur udzielania zamówień publicznych spoczywający na Zamawiającym;
3. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp. 4. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy
przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy.
5. Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z
ustawy Pzp. 6. W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO. 7. Posiada Pani/Pan: a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących; b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania lub uzupełnienia Pani/Pana danych osobowych;
c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO; d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Nie przysługuje Pani/Panu: a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; c) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: D.Kw.2232.4.2022
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.5.) Łączna wartość poszczególnych części zamówienia: 382011,00 PLN
4.1.6.) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 71490,00 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy wędlin drobiowych określonych poniżej:
Lp. Nazwa artykułu Ilość 1. Kiełbasa biała drobiowa parzona: średnio rozdrobniona; w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty, charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 1 000 kg;
2. Kiełbasa krakowska drobiowa parzona: kiełbasa średnio rozdrobniona; w składzie bez dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 700 kg; 3. Kiełbasa mortadela drobiowa: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 950 kg;
4. Kiełbasa szynkowa z drobiu: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 20 kg; 5. Kiełbasa zwyczajna drobiowa: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 1 000 kg; 6. Parówki cienkie drobiowe: drobno rozdrobnione; w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 2 700 kg 7. Pieczeń drobiowa: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 950 kg; 8. Polędwica z indyka: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 25 kg; 9. Polędwica miodowa z drobiu: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 25 kg;
10. Szynka drobiowa: w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 15 kg; 11. Mielonka drobiowa blok: średnio rozdrobniona; w składzie brak dodatku mięsa wieprzowego oraz surowców wieprzowych; smak i zapach swoisty charakterystyczny dla danego asortymentu; bez oznak wskazujących na niezdatność do spożycia; 950 kg.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15131135-0 - Wędliny drobiowe
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 6 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Sposób oceny
Cena – 60 % Termin płatności – 40%
a) Cena brutto /wraz z podatkiem VAT/ stanowi 60% wartości kryterium, co odpowiada 60 punktom
przeliczeniowym.
Sposób obliczenia wartości oferty:
C n – najniższa cena spośród ważnych złożonych ofert
C b – cena badanej oferty X = (C n * 60 pkt)/ C b
X – ilość uzyskanych punktów
Maksymalna ilość punktów, które można uzyskać wynosi 60.
b) Termin płatności max. 40% (40 pkt) – nie może być krótszy niż 21 dni
Za powyższe kryterium można otrzymać następującą ilość punktów:
- termin płatności 30 dni – 40 pkt
- termin płatności 21 dni - 20 pkt
W przypadku nie zaznaczenia w formularzu ofertowego proponowanego terminu płatności Zamawiający automatycznie przyjmuje termin płatności 21 dni oraz 20 pkt w tym kryterium.
Sposób obliczenia wartości punktowej całej oferty
WO – wartość punktowa całej oferty
XC – wartość punktowa ocenianej oferty za cenę Wo = xc + xp
Xp – wartość punktowa ocenianej oferty za termin płatności
Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta uzyska największą ilość punktów.
2. Oferta, która otrzyma największą liczbę punktów w oparciu o ustalone kryterium, a także odpowiada wszystkim wymaganiom określonym w niniejszej SWZ oraz ustawie Pzp zostanie uznana za najkorzystniejszą. Pozostałe oferty Zamawiający sklasyfikuje zgodnie z ilością uzyskanych punktów.
3. Punkty zostaną obliczone według wzoru z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
4. Zamawiający udzieli zamówienia wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą. 5. Zamawiający powiadomi o wynikach postępowania wszystkich wykonawców, którzy złożyli oferty.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Na potwierdzenie wykazania braku podstaw wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których stanowi art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp, wykonawca składa do oferty oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu (załącznik nr 3 do specyfikacji).
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których stanowi art. 108 ust. 1, wykonawca składa do oferty oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (załącznik nr 2 do specyfikacji).
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Zgodnie z art. 7 pkt 20 ustawy Pzp wykonawca składa wraz z ofertą przedmiotowe środki dowodowe potwierdzające zgodność oferowanych dostaw z wymaganiami, cechami lub kryteriami określonymi w opisie przedmiotu zamówienia niniejszej SWZ. Przedmiotowe środki
dowodowe mogą przybrać postać oznakowań w formie etykiet, certyfikatów lub innych dokumentów, stanowiących podstawę weryfikacji poprawności merytorycznej oferty. Do oferty wykonawca dołącza dla każdego z oferowanych artykułów spożywczych wykaz ich nazw wędlin
wraz etykietami, certyfikatami lub potwierdzającymi skład, i nazwą wykonawcy). Różnice w nazewnictwie stosowanym do wędlin oferowanych przez Wykonawcę w stosunku do określonych w SWZ należy zaznaczyć na dołączonym dodatkowym dokumencie lub zawrzeć w formie: etykiet, certyfikatów lub innych dokumentów formie.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
Środki dowodowe potwierdzające zgodność oferowanych dostaw z wymaganiami, cechami lub kryteriami określonymi w opisie przedmiotu zamówienia niniejszej SWZ. Przedmiotowe środki dowodowe mogą przybrać postać oznakowań w formie etykiet, certyfikatów lub innych dokumentów, stanowiących podstawę weryfikacji poprawności merytorycznej oferty. Do oferty wykonawca dołącza dla każdego z oferowanych artykułów spożywczych wykaz ich nazw wędlin wraz etykietami, certyfikatami lub potwierdzającymi skład, i nazwą wykonawcy. Różnice w nazewnictwie stosowanym do wędlin oferowanych przez Wykonawcę w stosunku do określonych w SWZ należy zaznaczyć na dołączonym dodatkowym dokumencie lub zawrzeć w formie: etykiet, certyfikatów lub innych dokumentów formie.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1) Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia (np. konsorcjum, spółka cywilna). W tym przypadku ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania mocodawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia, albo reprezentowania w postępowaniu i przy zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego. 2) Wszelka korespondencja dokonywana będzie wyłącznie z pełnomocnikiem. 3) Oferta musi być podpisana w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkich wykonawców występujących wspólnie.
4) Podmioty występujące wspólnie ponoszą solidarną odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązań. 5) Na ofertę wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie składają się dokumenty: a) pełnomocnictwo, o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy Pzp, które zawiera m.in.: nazwy i adresy członków, nazwę i adres pełnomocnika, zakres pełnomocnictwa, datę udzielenia pełnomocnictwa oraz podpisy przedstawicieli członków, zgodnie z zasadami reprezentacji; b) oświadczenie wyszczególnione w ust. 1 składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających
się o zamówienie. 6) Jeżeli oferta wykonawców zostanie wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego będzie żądać umowy regulującej współpracę tych wykonawców. 5. W przypadku wskazania przez wykonawcę, w oświadczeniu o niepodleganiu wykluczenia, możliwości uzyskania podmiotowych środków dowodowych, za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, Zamawiający pobiera samodzielnie z tych baz danych podmiotowe środki dowodowe. 6. Podmiotowe środki dowodowe oraz inne dokumenty lub oświadczenia sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski. 7. W przypadku wątpliwości interpretacyjnych dotyczących rodzajów dokumentów oraz formy ich składania w niniejszym postępowaniu rozstrzygającym jest rozporządzenie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych
oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 2415).
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1) zmiany cen artykułów spożywczych ze względu na zmianę urzędowej stawki VAT na dane artykuły objęte zawartą umową i proporcjonalnie wartości umowy poprzez jej zwiększenie lub odpowiednio zmniejszenie;
2) nazwy, adresu oraz osób reprezentujących Strony;
3) jeżeli konieczność zmiany umowy spowodowana jest okolicznościami, których zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć, o ile zmiana nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy a wzrost ceny spowodowany każdą kolejną zmianą nie przekracza 50% wartości pierwotnej umowy;
4) każdej zmiany, która jest korzystna dla Zamawiającego lub zmiany, której nie można było przewidzieć na etapie prowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2022-04-29 11:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://miniportal.uzp.gov.pl/ siedziba zamawiającego
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-04-29 11:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-05-27