Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
DOSTAWY MIĘSA I WĘDLIN DO PRZEDSZKOLI PUBLICZNYCH, ŻŁOBKÓW MIEJSKICH ORAZ SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
Z TERENU GMINY ŚWIECIE W ROKU SZKOLNYM 2024/2025
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Oświaty i Wychowania w Świeciu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 091525795
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Wojska Polskiego 124
1.5.2.) Miejscowość: Świecie
1.5.3.) Kod pocztowy: 86-100
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL618 - Świecki
1.5.7.) Numer telefonu: 52 33 11 525
1.5.8.) Numer faksu: 52 33 30 330
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ooiw.swiecie@gmail.com
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.bip230.lo.pl/?cid=19
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
DOSTAWY MIĘSA I WĘDLIN DO PRZEDSZKOLI PUBLICZNYCH, ŻŁOBKÓW MIEJSKICH ORAZ SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
Z TERENU GMINY ŚWIECIE W ROKU SZKOLNYM 2024/2025
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-176dca37-69fb-424c-beef-f11d41f5755b
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00438860
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-07-31
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00048429/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.2 Dostawy mięsa i wędlin do przedszkoli publicznych,żłobków miejskich oraz szkół podstawowych z terenu gminy Świecie w roku szkolnym 2024/2025
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-176dca37-69fb-424c-beef-f11d41f5755b
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Komunikacja między Zamawiającym, a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu "Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Ofertę, sporządza się, pod rygorem nieważności, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Oferta musi być sporządzona w języku polskim, podpisana przez osobę upoważnioną. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Na podstawie art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), publ. Dz. Urz. UE L Nr 119, s. 1 , Zamawiający informuje, iż jest administratorem danych, które będą przetwarzane na podstawie art. 6 RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie niniejszego zamówienia. Odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu Prawo Zamówień Publicznych (Dz.U. z 2019r. poz. 2019 z późn.zm.). Wykonawca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Tak
4.1.2.) Numer referencyjny: OOiW-Ks.271.02.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.5.) Łączna wartość poszczególnych części zamówienia: 646836,54 PLN
4.1.6.) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 616034,80 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 3
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy mięsa do przedszkoli publicznych, żłobków miejskich oraz szkół podstawowych z terenu gminy Świecie w roku szkolnym 2024/2025 (21 placówek) w ilościach i asortymencie określonych w formularzu cenowym, stanowiącym Załącznik nr 1 do niniejszej SWZ
4.2.5.) Wartość części: 330474,39 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15110000-2 - Mięso
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15113000-3 - Wieprzowina
15111100-0 - Wołowina
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-09-02 do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty, które Zamawiający uzna za oferty spełniające wymagania i przyjmie do szczegółowego rozpatrywania, jeżeli:
a)oferta spełnia wymagania określone niniejszą specyfikacją,
b)oferta została złożona w określonym przez Zamawiającego terminie,
c)Wykonawca przedstawił ofertę zgodną co do treści z wymaganiami Zamawiającego,
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: termin rozpatrzenia reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy wędlin do przedszkoli publicznych, żłobków miejskich oraz szkół podstawowych z terenu gminy Świecie w roku szkolnym 2024/2025 (21 placówek) w ilościach i asortymencie określonych w formularzu cenowym, stanowiącym Załącznik nr 1 do niniejszej SWZ
4.2.5.) Wartość części: 102439,40 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15131130-5 - Wędliny
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15131100-6 - Produkty mięsno-wędliniarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-09-02 do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty, które Zamawiający uzna za oferty spełniające wymagania i przyjmie do szczegółowego rozpatrywania, jeżeli:
a)oferta spełnia wymagania określone niniejszą specyfikacją,
b)oferta została złożona w określonym przez Zamawiającego terminie,
c)Wykonawca przedstawił ofertę zgodną co do treści z wymaganiami Zamawiającego,
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: termin rozpatrzenia reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy mięsa do przedszkoli publicznych, żłobków miejskich oraz szkół podstawowych z terenu gminy Świecie w roku szkolnym 2024/2025 (21 placówek) w ilościach i asortymencie określonych w formularzu cenowym, stanowiącym Załącznik nr 1 do niniejszej SWZ
4.2.5.) Wartość części: 213922,75 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15112000-6 - Drób
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-09-02 do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty, które Zamawiający uzna za oferty spełniające wymagania i przyjmie do szczegółowego rozpatrywania, jeżeli:
a)oferta spełnia wymagania określone niniejszą specyfikacją,
b)oferta została złożona w określonym przez Zamawiającego terminie,
c)Wykonawca przedstawił ofertę zgodną co do treści z wymaganiami Zamawiającego,
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: termin rozpatrzenia reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit a
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit b
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit c
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy (art.112 ustawy Pzp):
1. posiadają zdolność do występowania w obrocie gospodarczym;
2. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca przedstawi:
- decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii lub Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do prowadzenia działalności w zakresie obrotu lub produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, obejmującą przedmiot zamówienia .Podstawa prawna: Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U 2023 poz.872)
3. posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca przedstawi:
- wykaz, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy –w tym okresie, należycie wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również należycie wykonuje zamówienia polegające na sukcesywnych dostawach do zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego* mięsa świeżego lub wędlin odpowiadających swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia (o których mowa w art. 3 ust. 3 pkt. 56 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia - t.j. Dz.U. z 2022 r. poz.2132) , tj.:
* w Zadaniu nr 1 - co najmniej 2 zamówienia polegające na realizacji dostaw mięsa wieprzowego/wołowego (świeżego) - trwające minimum 6 miesięcy w ramach oddzielnej umowy każde;
* w Zadaniu nr 2 - co najmniej 2 zamówienia polegające na realizacji dostaw wędlin - trwające minimum 6 miesięcy w ramach oddzielnej umowy każde;
* w Zadaniu nr 3 - co najmniej 2 zamówienia polegające na realizacji dostaw mięsa drobiowego (świeżego) - trwające minimum 6 miesięcy w ramach oddzielnej umowy każde.
- zaświadczenie właściwego organu o posiadaniu środków transportu spełniających wymogi dotyczące przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego
4. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1.Pełnomocnictwo upoważniające do złożenia oferty, o ile ofertę składa pełnomocnik. Pełnomocnictwo do złożenia oferty musi być złożone w oryginale w takiej samej formie jak składana oferta (tj. w formie elektronicznej lub postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym).
2. Aktualny odpis z właściwego rejestru lub aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej – wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
3. Aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu – wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert;
4. Aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu – wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składnia ofert.
5. Oświadczenie Wykonawcy w zakresie art. 108 ust 1 pkt 5 ustawy Pzp o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia, a przygotowanie oferty nastąpiło niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej (Załącznik nr 8 do SWZ)
6. Zaświadczenie właściwego organu o wprowadzeniu systemu HACCP lub o jego wdrażaniu.
7.Informację o powstaniu lub nie u Zamawiającego obowiązku podatkowego - na podstawie art. 225 ust. 1 ustawy z 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Załącznik nr 10 do SWZ)
8. Oświadczenie Wykonawcy w zakresie wypełnienia obowiązków informacyjnych przewidzianych art.
13 lub 14 RODO (załącznik nr 11 do SWZ)
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.Obowiązującą decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii lub Państwowego Powiatowego inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu do prowadzenia działalności w zakresie obrotu lub produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, objętych przedmiotem zamówienia .Podstawa prawna: Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U 2023 poz.872)
2. Zaświadczenie właściwego organu o posiadaniu środków transportu spełniających wymogi dotyczące przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego
3.Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie (sporządzony wg wzoru Zamawiającego, stanowiącego Załącznik nr 9 do SWZ).
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Etykiety (karty produktów) wędlin. Etykiety należy załączyć do oferty w odrębnym Załączniku przy Zadaniu nr 2
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Nie
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-08-12 08:00
8.2.) Miejsce składania ofert: 3. Otwarcie ofert jest jawne lecz niepubliczne. Cały proces otwarcia odbywa się za pośrednictwem platformy e-zamówienia.
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-08-12 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni