I. 1) NAZWA I ADRES:
Przedszkole w Stęszewie, krajowy numer identyfikacyjny
630032759, ul.
Janusza Korczaka
2
,
62-060
Stęszew, woj.
wielkopolskie, państwo
Polska, tel.
618134345, e-mail
przedszkole@przedszkole-steszew.pl, faks
.
Adres strony internetowej (URL):
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)
Nie
Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia
Tak
http://bip.steszew.pl/index.php?id=40
Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem
Nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie
Nie
adres
Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Tak
Inny sposób:
pisemnie
Adres:
Przedszkole w Stęszewie ul. Janusza Korczaka 2, 62-060 Stęszew
Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
Nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:
Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
Nie
Informacja na temat wadium
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
Nie
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
Nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
Nie
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców
Kryteria selekcji wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:
Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:
Informacje dodatkowe:
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:
Informacje dodatkowe:
W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej
(przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem)
Nie
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:
Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
Nie
Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:
Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
Kryteria |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
Nie
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Nie
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
Informacje dodatkowe
IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
Informacje dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
Nie
Informacje dodatkowe:
IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:
Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej:
Data:
godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
Tak
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy lub umowy ramowej w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zachodzi co najmniej jedna z następujących okoliczności: 1) zmiany zostały przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu lub specyfikacji istotnych warunków zamówienia w postaci jednoznacznych postanowień umownych, które określają ich zakres, w szczególności możliwość zmiany wysokości wynagrodzenia wykonawcy, i charakter oraz warunki wprowadzenia zmian; 2) zmiany dotyczą realizacji dodatkowych dostaw, usług lub robót budowlanych od dotychczasowego wykonawcy, nieobjętych zamówień podstawowym, o ile stały się niezbędne i zostały spełnione łącznie następujące warunki: a) zmiana wykonawcy nie może zostać dokonana z powodów ekonomicznych lub technicznych, w szczególności dotyczących zamienności lub interoperacyjności sprzętu, usług lub instalacji, zamówionych w ramach zamówienia podstawowego; b) zmiana wykonawcy spowodowałaby istotną niedogodność lub znaczne zwiększenie kosztów dla zamawiającego; c) wartość każdej kolejnej zmiany nie przekracza 50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie lub umowie ramowej; 3) zostały spełnione łącznie następujące warunki: a) konieczność zmiany umowy lub umowy ramowej spowodowana jest okolicznościami, których zamawiający działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć; b) wartość zmiany nie przekracza 50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie lub umowie ramowej; 4) wykonawcę, któremu zamawiający udzielił zamówienia, ma zastąpić nowy wykonawca: a) na podstawie postanowień umownych, o których mowa w pkt 1; b) w wyniku połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji lub nabycia dotychczasowego wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, nie zachodzą wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian umowy; c) w wyniku przejęcia przez zamawiającego zobowiązań wykonawcy wzglądem jego podwykonawców; 5) łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust.8 ustawy Prawo zamówień publicznych i jest mniejsza od 10% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie w przypadku zamówień na usługi lub dostawy albo, w przypadku zamówień na roboty budowlane – jest mniejsza od 15% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie. 18.3. Zamawiający przewiduje zmiany postanowień umowy, w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru oferty, z zastrzeżeniem, że zmiana umowy może nastąpić wyłącznie za zgodą obydwu stron wyrażoną na piśmie pod rygorem nieważności, jeżeli służyć będzie należytemu wykonaniu umowy. 18.4. Zmiana umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności może mieć miejsce w następujących przypadkach / okolicznościach: 1) w sytuacjach, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, a nie powstałych z winy Zamawiającego ani Wykonawcy, Zamawiający dopuszcza możliwość niezrealizowania pełnego zakresu dostaw wraz z odpowiednim zmniejszeniem wynagrodzenie umownego 2) zmiana Wykonawcy realizacji zamówienia publicznego w przypadku gdy Wykonawca z którym została zawarta umowa wykaże i wyjaśni, że nie jest w stanie zrealizować zamówienia zgodnie z umową. Umowa może być wtedy zawarta z innym Wykonawcą na tych samych warunkach. Nowy Wykonawca musi wykazać spełnienie warunków udziału w postępowaniu oraz kryteriów oceny ofert określonych w ogłoszeniu o zamówieniu lub SIWZ w zakresie nie mniejszym niż dotychczasowy Wykonawca. Nowy Wykonawca musi także wykazać brak podstaw do wykluczenia w zakresie określonym w ogłoszeniu o zamówieniu lub w SIWZ. Nowy Wykonawca odpowiada solidarnie z dotychczasowym Wykonawcą za zakres umowy dotychczas zrealizowany; 3) zmiany w zakresie płatności i wynagrodzenia - zmiany terminów płatności wynikające z wszelkich uzasadnionych (koniecznych) zmian wprowadzanych do umowy; 4) zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu umowy; 5) zmiana obowiązującej stawki VAT - wartość należnego wynagrodzenia zostanie skorygowana o wartość należnego podatku poprzez dodanie do wartości netto wartości należnego podatku VAT, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa; 6) w przypadku niezawinionych przez Wykonawcę okoliczności powodujących opóźnienie w wykonaniu dostawy Zamawiający może odstąpić od naliczania kar umownych. 7) W skutek wystąpienia okoliczności niezależnych od stron umowy związanych z koniecznością zmiany okresu realizacji umowy. 8) Jeżeli wystąpiły okoliczności, których przy dołożeniu należytej staranności strony na dzień podpisania umowy przewidzieć nie mogły i wynikają one ze zmian przepisów prawa, które nastąpiły w czasie realizacji lub wystąpieniem zdarzenia związanego z siłą wyższą. 9) w przypadku wzrostu zapotrzebowania Zamawiającego, w związku ze wzrostem ilości wydawanych posiłków spowodowanych zwiększeniem ilości dzieci, Zamawiający dopuszcza możliwość zmian w umowie w zakresie wzrostu wartości przedmiotu zamówienia o wartość zwiększonego zapotrzebowania 10) Warunkiem zmiany umowy będzie udokumentowany lub odpowiednio uzasadniony wniosek, a zmiana może nastąpić w przypadku, gdy jej wprowadzenie jest konieczne dla prawidłowej realizacji zamówienia, a druga Strona umowy wyrazi zgodę. 11) W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy zgodnie z art. 145 ustawy Prawo zamówień publicznych.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym
(jeżeli dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym
IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data:
2018-10-24, godzina:
10:00,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
Wskazać powody:
Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
>
IV.6.3) Termin związania ofertą: do:
okres w dniach:
30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:
Nie
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane
Nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
Część nr: |
1 |
Nazwa: |
Różne produkty spożywcze |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Jogurt owocowy 150g z dużymi kawałkami owoców (nie mniej niż 9% owoców i żywymi kulturami bakterii) szt. 3500 2. Serek homogenizowany o smaku waniliowym 140g szt. 50 3. Śmietana 12 % 500 ml szt. 30 4. Jogurt naturalny 500 g szt. 200 5. Kasza pęczak kg 150 6. Kefir naturalny 400ml szt. 50 7. Masło 250g (nie mniej niż 82% tłuszczu) szt. 2500 8. Śmietana kremówka 30% 500ml szt. 500 9. Śmietana ukwaszona 12% 400ml szt. 100 10. Olej rzepakowy 100% z pierwszego tłoczenia - 5l litr 250 11. Miód naturalny nektarowy, wielokwiatowy 1,4 kg szt. 60 12. Podpłomyki szt. 150 13. Chrupki kukurydziane 150g szt. 130 14. Groch łuskany 500g kg 50 15. Fasola sucha 500g kg 30 16. Mąka wrocławska typ 500 kg 650 17. Mąka ziemniaczana kg 10 18. Mąka kukurydziana kg 20 19. Mąka pełnoziarnista kg 30 20. Kasza jęczmienna 500g kg 20 21. Kaszka manna 1kg kg 60 22. Kasza jaglana kg 20 23. Makaron świderki pszenny, pełnoziarnisty 400g szt. 350 24. Makaron świderki 400g szt. 150 25. Makaron nitki typ Zbyszko szt. 100 26. Makaron pełnoziarnisty szt. 200 27. Kasza gryczana kg 20 28. Ryż biały długoziarnisty 1kg kg 180 29. Płatki kukurydziane pełnoziarniste 600g szt. 100 30. Płatki owsiane 500g kg 30 31. Cukier trzcinowy 500 g kg 450 32. Cukier zwykły, biały kg 30 33. Cukier puder 400g szt. 20 34. Cukier waniliowy 32g szt. 150 35. Proszek do pieczenia 36g szt. 150 36. Cynamon mielony 20g szt. 20 37. Czosnek granulowany 25g szt. 150 38. Liść laurowy 6g szt. 15 39. Przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek 1l szt. 20 40. Majeranek 100g szt. 10 41. Papryka słodka sypka 20g szt. 150 42. Pieprz mielony 100g szt. 20 43. Przyprawa do kurczaka 40g szt. 30 44. Przyprawa do mięs 20g szt. 70 45. Sól himalajska 0,35 g kg 100 46. Sól zwykła kg 50 47. Otręby pszenne szt. 30 48. Ziele angielskie 6g szt. 15 49. Ananas w puszce w plastrach 580ml szt. 20 50. Fasola czerwona w puszce 400g szt. 20 51. Kukurydza w puszce 400g szt. 20 52. Budyń 60g szt. 250 53. Kisiel 77g szt. 400 54. Zacierka makaronowa szt. 200 55. Soczewica czerwona szt. 20 56. Soczewica zielona kg 20 57. Sezam mielony kg 5 58. Ryż brązowy szt. 20 59. Cukier brązowy kg 20 60. Dżem brzoskwiniowy 100% - 100g owoców na 100g produktu, zagęszczony sokiem jabłkowym, bez konserwantów 235g kg 20 61. Dżem czarna porzeczka 100% - 100g owoców na 100g produktu, zagęszczony sokiem jabłkowym, bez konserwantów 235g szt. 50 62. Dżem truskawkowy 100% - 100g owoców na 100g produktu, zagęszczony sokiem jabłkowym, bez konserwantów 235g szt. 450 63. Powidła śliwkowe, zawartość śliwek nie mniej niż 195g/100g produktu, pasteryzowane 300g szt. 150 64. Kakao ciemne o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12% tłuszczu szt. 200 65. Rodzynki 250g szt. 10 66. Koncentrat barszczu czerwonego o zawartości zagęszczonego soku z buraków, nie mniej niż 59,2 % 300ml szt. 30 67. Ketchup łagodny, zawartość pomidorów nie mniej niż 198g/100 g produktu, pasteryzowany, bez konserwantów 1l szt. 330 68. Koncentrat pomidorowy 28-30% pasteryzowany 950g szt. 100 69. Koncentrat pomidorowy 28-30 % pasteryzowany 200g szt. 70 70. Zakwas do żurku 500ml szt. 70 71. Herbata czarna, aromatyzowana 100 szt/paczka z esencją wyciśniętą ze świeżych listków, saszetki jednorazowe szt. 20 72. Wafle Grześki w czekoladzie szt. 650 73. Wafle w czekoladzie XXL typu: Grześki szt. 1200 74. Kawa Inka 150g szt. 120 75. Nektar czarna porzeczka 1,75 l szt. 450 76. Sok Jabłkowy 100 % 2 l szt. 1200 77. Nektar multiwitamina 1,75 l szt. 50 78. Sok pomarańczowy 100 % 2 l szt. 150 79. Soczki kartonik 100% 200ml szt. 7500 80. Serek waniliowy typu: Danio szt. 2000 81. Sok z warzyw i owoców częściowo z soku zagęszczonego (nie mniej niż 40%), przecierowy, pasteryzowany 0,9 l O smakach: • Marchew-jabłko-banan • Marchew-jabłko-truskawka • Marchew-malina-jabłko • Marchew-jabłko-pomarańcza Marchew-jabłko-brzoskwinia szt. 1200 82. • Ser żółty Gouda lub Salami szt. 100 83. Ser twarogowy półtłusty, pakowany próżniowo, zawartość tłuszczu 3,5 g/100g produktu, nie mielony kg 50 84. Ser śmietankowy wiaderko 1 kg kg 400 85. Ser kanapkowy śmietankowy 36% sera twarogowego 150g kg 200 86. Twarożek domowy naturalny 200g szt. 20 87. Ser Feta 270g szt. 20 88. Serek puszysty twarogowy 150g tłuszczu/100 g produktu, 20g szt. 230 89. Ser waniliowy wiaderko – 1kg szt. 30 90. Ser wiejski 5g tłuszczu/100g produktu, naturalny, 200g kg 50 91. Mleko UHT 2% karton 1l szt. 7000 92. Drożdże 100g szt. 80 93. Ciasteczka owsiane 1 kg szt. 50 94. Zioła prowansalskie 20 g szt. 30 95. Lubczyk 20 g szt. 10 96. Bazylia szt. 30 97. Oregano szt. 30 98. Wafle ryżowe szt. 400 99. Wafle ryżowo-zbożowe szt. 200 100. Wafle przekładane śmietankowe kg. 70 101. Mus jabłkowy, pasteryzowany 95% jabłek 1l szt. 130 102. Ciastka z cukrem kg. 10 103. Brzoskwinie w puszce 850gr. szt. 100 104. Cytrynka w płynie szt. 5 105. Woda niegazowana 5 l szt. 70 106. Woda niegazowana 0,33 l szt. 500 107. Cukierki owocowe kg. 50 108. Lizaki serduszka- pakowane 100szt. szt. 5 109. Ser Almette 150gr. szt. 200
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15320000-7, 15332200-6, 15551000-5, 15612000-1, 15400000-2, 15800000-6, 15500000-3, 15610000-7
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
2 |
Nazwa: |
Warzywa, owoce, kiszonki i ryby wędzone |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Buraki czerwone kg 60 2 Cebula kg 5 3 Kapusta biała szt. 80 4 Kapusta biała kg 10 5 Kapusta kwaszona kg 250 6 Kapusta pekińska szt. 10 7 Marchew kg 100 8 Ogórki kwaszone kg 230 9 Ogórki zielone kg 140 10 Papryka czerwona kg 30 11 Pieczarki kg 20 12 Pietruszka korzeń kg 20 13 Pomidory kg 100 14 Seler kg 20 15 Kapusta pekińska kg 40 16 Surówka wiejska kg 10 17 Surówka z kapusty pekińskiej kg 10 18 Surówka żydowska kg 10 19 Koper pęczek 300 20 Natka pietruszki pęczek 300 21 Por szt. 20 22 Rzodkiewka pęczek 100 23 Sałata szt. 350 24 Szczypiorek pęczek 150 25 Banany kg 1800 26 Brzoskwinie kg 150 27 Jabłka kg 1500 28 Mandarynki kg 500 29 Nektarynki kg 180 30 Pomarańcza kg 50 31 Truskawki świeże kg 120 32 Winogrono kg 70 33 Gruszki kg 500 34 Śliwki kg 15 35 Por kg 5 36 Fasola szparagowa żółta świeża kg 30 37 Arbuz kg 60 38 Szparagi świeże kg 10 39 Kalafior świeży szt. 15 40 Brokuł świeży szt. 15 41 Cytryna kg 7 42 Kapusta czerwona szt. 15 43 Makrela wędzona kg. 30 44 Kapusta młoda biała szt. 40 45 Ziemniaki kg. 30 46 Ogórki małosolne kg. 25 47 Ogórki konserwowe w słoiku szt. 10
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 03220000-9, 15200000-0
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
3 |
Nazwa: |
Jaja, drób |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Jaja szt. 7500 2 Filet drobiowy kg 200 3 Porcje rosołowe kg 70 4 Udko z kurczaka kg 120 5 Udko z kurczaka trybowane kg 100 6 Wątróbka drobiowa kg 50
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15112000-6, 03142500-3
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
4 |
Nazwa: |
Mrożonki owocowo-warzywne i produkty podobne |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Groszek zielony 2,5 kg kg 10 2 Fasolka szparagowa żółta 2,5 kg w całości kg 100 3 Fasolka szparagowa zielona 2,5kg cięta lub w całości kg 40 4 Barszcz ukraiński 2,5kg skład: burak kostka, kapusta biała, marchew kostka, pomidor kostka, fasola szparagowa zielona, cebula, seler kostka kg 80 5 Brokuły 2,5 kg kg 220 6 Bukiet warzyw 2,5kg skład: marchew 50%, kalafior 25%, brokuł 25% kg 80 7 Kalafior 2,5 kg kg 150 8 Marchewka z groszkiem 2,5kg kg 70 9 Marchewka kostka 2kg kg 110 10 Mieszanka 7 składników 2,5 kg skład: kalafior 25%, marchew 20%, fasolka szparagowa 15%, brukselka 15%, brokuł 15%, cebula 5%, seler 5% kg 110 11 Szpinak mrożony liściasty 2,5 kg kg 20 12 Truskawki mrożone 2,5kg kg 70 13 Włoszczyzna paski 2,5kg kg 210 14 Zupa pieczarkowa 2,5kg skład: pieczarka plastry 32%, ziemniak kostka 32%, marchew kostka 18%, seler kostka 16%, brokuł 2% kg 100 15 Malina cała 2,5 kg kg 30 16 Malina grys 2,5 kg kg 30 17 Porzeczka czarna 2,5 kg kg 10 18 Porzeczka czerwona 2,5 kg kg 20
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15330000-0, 15331170-9, 15332100-5
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
5 |
Nazwa: |
Pieczywo, wyroby ciastkarskie |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Bułka 60g szt. 500 2 Bułka tarta kg 30 3 Kawiorek 350g szt. 1500 4 Chleb kornel 500g szt. 1500 5 Chleb zwykły 550g szt. 1600 6 Rogal mleczny 100g szt. 330 7 Drożdżówka francuska 100g szt. 150 8 Chrusty szt. 150 9 Drożdżówka z serem 100 g szt. 150 10 Drożdżówka z owocem 100g szt. 550 11 Bułka mleczna 60g szt. 400 12 Bułka mini szt. 400 13 Bułka grahamka szt. 400 14 Chleb graham szt. 300 15 Ciastka grahamki kg 30 16 Placek jogurtowy kg 90 17 Pączki szt. 800
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15810000-9,
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
6 |
Nazwa: |
Ziemniaki |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Ziemniaki kg 5000 2 Cebula kg 60
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 03212100-1, 03221100-7
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
7 |
Nazwa: |
Produkty zwierzęce, mięso, produkty mięsne, wędliny |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Biodrówka kg 190 2 Łopatka b/k kg 50 3 Mięso od szynki kg 90 4 Schab b/k kg 150 5 Ligawa wołowa kg 10 6 Mielone z łopatki kg 190 7 Karkówka b/k kg 100 8 Frankfuterki kg 10 9 Frankfuterki pieczone kg 50 10 Kiełbasa biała delikatesowa kg 5 11 Kiełbasa krakowska sucha kg 50 12 Polędwica z indyka kg 10 13 Kiełbasa śląska drobiowa kg 15 14 Kiełbasa śląska wieprzowa kg 100 15 Kiełbasa szynkowa kg 30 16 Kiełbasa królewiecka kg 30 17 Kiełbasa zwyczajna kg 30 18 Kiełbaski piastowskie kg 10 19 Łopatka z przyprawami kg 15 20 Mielonka królewiecka kg 30 21 Parówka dziecięca kg 170 22 Parówka drobiowa kg 10 23 Pasztet wędzony kg 15 24 Wątrobianka kg 40 25 Płat parzony kg 50 26 Polędwica drobiowa kg 10 27 Polędwica sopocka kg 20 28 Schab z przyprawami kg 30 29 Szynka dębowa kg 50 30 Szynka drobiowa kg 15 31 Szynka gotowana kg 5 32 Szynka konserwowa kg 60 33 Szynka wiejska kg 10 34 Schab konserwowy kg 10 35 Smalec domowy 400g szt. 30 36 Schab Smyka kg 5 37 Kiełbaski szwajcarskie kg 90 38 Szynka Smyka kg 15 39 Wołowina b/kości kg 50 40 Kiełbaski z szynki Smyka kg 160
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15110000-2, 15131000-5
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
8 |
Nazwa: |
Ryby mrożone |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Filet z dorsza glazura 0% kg. 150 2 Filet z soli glazura do 5% kg 30 3 Filet z tilapii glazura do 5% kg 20 4 Filet zapiekany z serem kg 140 5 Filet z miruny glazura 0 % - 5% kg 220 6 Filet z morszczuka glazura 0 % - 5% kg 30 7 Filet z mintaja glazura do 5 % kg 30
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15200000-0,
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia: 2019-01-02
data zakończenia: 2019-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Najniższa cena |
60,00 |
Czas dostawy od momentu zamówienia |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: