Usługi cateringowe dla 30 podopiecznych Dziennego Domu Pobytu (Dziennego Domu Senior+) w...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Usługi cateringowe dla 30 podopiecznych Dziennego Domu Pobytu (Dziennego Domu Senior+) w Gminie Lipno w ramach projektu Utworzenie 13 Dziennych Domów Pobytu na terenie województwa kujawsko-pomorskiego
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoLipno
  • WojewództwoKujawsko-pomorskie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
  • Termin składania wniosków2021-03-19
  • ZamawiającyGmina Lipno
  • Data publikacji ogłoszenia2021-03-11
  • Numer ogłoszenia2021/BZP 00016003
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługi cateringowe dla 30 podopiecznych Dziennego Domu Pobytu (Dziennego Domu Senior+)w Gminie Lipno w ramach projektu Utworzenie 13 Dziennych Domów Pobytu na tereniewojewództwa kujawsko-pomorskiego

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Lipno

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 910866554

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Mickiewicza

1.5.2.) Miejscowość: Lipno

1.5.3.) Kod pocztowy: 87-600

1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL619 - Włocławski

1.5.7.) Numer telefonu: 542886200

1.5.8.) Numer faksu: 542886202

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: lipno@uglipno.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://uglipno.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Usługi cateringowe dla 30 podopiecznych Dziennego Domu Pobytu (Dziennego Domu Senior+)w Gminie Lipno w ramach projektu Utworzenie 13 Dziennych Domów Pobytu na tereniewojewództwa kujawsko-pomorskiego

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-808e10e3-823a-11eb-86b1-a64936a8669f

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00016003

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-03-11

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00002652/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Usługi cateringowe - wyżywienia dla 30 podopiecznych Dziennego Domu Pobytu (Dziennego Domu Senior+) w Gminie Lipno

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.15.) Nazwa projektu lub programu

Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://gminalipno.ezamawiajacy.pl

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Komunikacja między zamawiającyma wykonawcami odbywa się w języku polskim za pośrednictwem Platformy zakupowej pod adresemhttps://gminalipno.ezamawiajacy.pl. Zamawiający dopuszcza możliwość przekazywania sobie przezstrony postępowania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji elektronicznie na adres email: lipno@uglipno.pl lub za pośrednictwem Platformy w zakładce „Pytania i odpowiedzi”.Dokumentacja niniejszego postępowania została opublikowana na Platformie. Szczegółowe informacjeo sposobie porozumiewania się zamawiającego z wykonawcami oraz sposobie przekazywaniaoświadczeń i dokumentów zwarte są w Rozdziale XVIII i XIX SWZ.https://gminalipno.ezamawiajacy.pl

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Komunikacja w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym składanie ofert, wymiana informacji orazprzekazywanie dokumentów lub oświadczeń między zamawiającym a wykonawcą, z uwzględnieniemwyjątków określonych w ustawie Pzp., odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej.Przez środki komunikacji elektronicznej rozumie się środki komunikacji elektronicznej zdefiniowane wustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2019 r. poz. 123 i730). 2. Ofertę, oświadczenia, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, podmiotowe środkidowodowe, pełnomocnictwa, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby sporządza się wpostaci elektronicznej, w ogólnie dostępnych formatach danych, w szczególności w formatach .txt, .rtf,.pdf, .doc, .docx, .odt. Ofertę, a także oświadczenia składa się, pod rygorem nieważności, w formieelektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. 3.Zawiadomienia, oświadczenia, wnioski lub informacje Wykonawcy przekazują: poprzez Platformę, dostępną pod adresem: https://gminalipno.ezamawiajacy.pl. 4. Rejestracja na Platformie, w tymzłożenie oferty w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lubpodpisem osobistym, wymaga założenia konta.5. Wykonawca po wybraniu opcji „przystąp dopostępowania” zostanie przekierowany do strony https://oneplace.marketplanet.pl, gdzie zostaniepowiadomiony o możliwości zalogowania lub do założenia bezpłatnego konta. Wykonawca zakładakonto wykonując kroki procesu rejestracyjnego; podaje adres e-mail, ustanawia hasło, następniepowtarza hasło, wpisuje kod z obrazka, akceptuje regulamin, klika polecenie „zarejestruj się. 6.Zgodnie z 67 ustawy Pzp., Zamawiający podaje wymagania techniczne związane z korzystaniem zPlatformy:1) stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512kb/s;2) komputer klasy PC lub MAC, o następującej konfiguracji: pamięć min 2 GB ram, procesor IntelIV 2 GHZ, jeden z systemów operacyjnych – MS Windows 7, Mac Osx10,4, Linux, lub ich nowszewersje;3) zainstalowana dowolna przeglądarka internetowa w tym: Chrome; Mozilla Firefox; InternetExplorer minimalna wersja 10.0, zaleca się jej aktualną wersję;4) włączona obsługa JavScript;5)zainstalowany program Acrobat Reader lub inny odczytujący pliki .pdf.

3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: nie dotyczy

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016), zwanego jako ,,RODO" 1)Administratorem danych osobowych osób fizycznych jest Wójt Gminy Lipno. 2)Zamawiający wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym można się skontaktować pocztą elektroniczną na adres ochronadanych@uglipno.pl, 3)Dane osobowe osób fizycznych przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2016/679 4) W odniesieniu do danych osobowych osób fizycznych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 rozporządzenia 2016/679;5) Osoba fizyczna posiada: a) na podstawie art. 15 rozporządzenia 2016/679 prawo dostępu do danych osobowych jej dotyczących; b)na podstawie art. 16 rozporządzenia 2016/679 prawo do sprostowania swoich danych osobowych; c) na podstawie art. 18 rozporządzenia 2016/679 prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 rozporządzenia 2016/679; d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy osoba fizyczna uzna, że przetwarzanie danych osobowych jej dotyczących narusza przepisy rozporządzenia 2016/679;6) Osobie fizycznej nie przysługuje: a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e rozporządzenia 2016/679 prawo do usunięcia danych osobowych; b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 rozporządzenia 2016/679; c) na podstawie art. 21 rozporządzenia 2016/679 prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania danych osobowych osób fizycznych jest art. 6 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2016/679. 11. Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia publicznego jest zobowiązany do wypełnienia wszystkich obowiązków formalno-prawnych związanych z udziałem w postępowaniu, w tym również obowiązków wynikających z rozporządzenia 2016/679, w szczególności obowiązek informacyjny przewidziany w art. 13 rozporządzenia 2016/679 względem osób fizycznych, których dane osobowe dotyczą i od których dane te wykonawca bezpośrednio pozyskał. Obowiązek informacyjny wynikający z art. 13 rozporządzenia 2016/679 nie będzie miał zastosowania, gdy i w zakresie, w jakim osoba fizyczna, której dane dotyczą, dysponuje już tymi informacjami (art. 13 ust. 4 rozporządzenia 2016/679). 12.Wykonawca jest obowiązany wypełnić obowiązek informacyjny wynikający z art. 14 rozporządzenia 2016/679 względem osób fizycznych, których dane przekazuje zamawiającemu i których dane pośrednio pozyskał, chyba że ma zastosowanie co najmniej jedno z włączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 rozporządzenia 2016/679.13. W celu zapewnienia, że wykonawca wypełnił obowiązki informacyjne wynikające z rozporządzenia 2016/679 oraz ochrony prawnie uzasadnionych interesów osoby trzeciej, której dane zostały przekazane w związku z ubieganiem się wykonawcy o udzielenie zamówienia w postępowaniu, wykonawca składa w postępowaniu oświadczenie o wypełnieniu przez niego obowiązków informacyjnych przewidzianych w art. 13 lub art. 14 rozporządzenia 2016/679. Oświadczenie, o którym mowa w zdaniu pierwszym wykonawca składa w ofercie. Szczegółowy opis zawarty w rozdziale XXXV.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: RGK.271.01.2021

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1.Przedmiotem zamówienia w trybie podstawowym jest przygotowanie i dostarczaniewyżywienia dla uczestników projektu „Utworzenie 13 Dziennych Domów Pobytu na tereniewojewództwa Kujawsko-pomorskiego”, którego partnerem i częściowym realizatorem jest GminaLipno w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiegona lata 2014-2020, Poddziałania 09.03.02 Rozwój usług społecznych. Projekt „Utworzenie 13Dziennych Domów Pobytu na terenie województwa kujawsko-pomorskiego" jestwspółfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.2.Realizacja przedmiotu zamówienia polegać będzie w szczególności na: - przygotowaniu idostarczaniu gotowych posiłków dla podopiecznych, w tym seniorów uczęszczających do DDPw Krzyżówkach. - dostarczaniu posiłków dla uczestników projektu do DDP w Krzyżówkach, wpojemnikach zapewniających zachowanie temperatury wymaganej przez Zamawiającego orazzachowanie odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych obowiązujących w zbiorowymżywieniu, to jest w pojemnikach cateringowych styropianowych jako pojedyncze porcje lub wtermosach cateringowych i z dostarczeniem dodatkowych naczyń jednorazowych (pojemnikizapewnia Wykonawca). - zapewnieniu przez Wykonawcę naczyń jednorazowychdostosowanych do rodzaju podawanych posiłków i sztućców w ilości minimum odpowiadającejilości zamawianych posiłków, - porcjowanie posiłków dla uczestników projektu, spożywającychposiłki w DDP, - obowiązki opisane powyżej będą wykonywane codziennie, w dni robocze odponiedziałku do piątku (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy) w godzinachfunkcjonowania DDP, który działać będzie 8 godzin dziennie. Przewidywane godzinyfunkcjonowania DDP to: od 9:00 do 17:00. Wielkość dostaw ma charakter ryczałtowy, cooznacza, że Zamawiający wymaga dostarczania przez Wykonawcę 30 zestawów posiłkówkażdego dnia. Na jeden zestaw składają się: śniadanie oraz obiad (dwudaniowy). Wymaganegodziny dostarczania posiłków: śniadanie 9:00 - 09:30 , obiad 12:30 - 13:00. Godzinywymienione powyżej są godzinami wydawania posiłków - na Wykonawcy ciąży obowiązek takiejorganizacji dostaw, aby wydawanie posiłków odbyło się o ustalonych porach. Zamawiającyzastrzega, iż godziny wydawania posiłków, w szczególności obiadu, mogą ulec zmianie, o czymWykonawca zostanie poinformowany wcześniej. Zamawiający przewiduje, że w czasieobowiązywania umowy liczba wydawanych dziennie posiłków może ulec zmniejszeniumaksymalnie o 30% przewidywanej liczby posiłków. Informacje te będą podawana najpóźniejdzień wcześniej. Powyższe wynikać będzie z liczby podopiecznych deklarujących obecność wDDP dnia kolejnego. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia.3.Wymagania dla posiłków:1)Wykonawca winien przedstawić do oferty przykładowy jadłospis nacały miesiąc (20 dni) przedmiotu zamówienia rozpisany na dekady wraz z gramaturą posiłków (1dekada obejmuje okres 10 dni roboczych). Przedłożone do oferty jadłospisy winny zawieraćdokładnie wyszczególnione - opisane posiłki wraz z ich gramaturą i wartością odżywczą orazwykazem alergenów. 2)Dostarczane posiłki winny spełniać następujące warunki jakościowe: a)jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie może powtarzać się w jadłospisiedekadowym (dotyczy posiłków obiadowych). b)w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej2 razy obiad z drugim daniem mięsnym i co najmniej 1 raz rybnym;, c)potrawy powinny byćlekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, posiadających aktualneterminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisamisanitarnymi i higienicznymi, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancjidodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych,zmniejszenie zużycia soli na rzecz naturalnych przypraw ziołowych, d)w posiłkach należy unikaćdodawania cukru i syropów owocowych na bazie cukru, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy(także do wody i herbaty).e)w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone iduszone, okazjonalnie smażone, f)w przypadku dań mięsnych wyklucza się używania produktówtypu instant oraz gotowych produktów np.: mrożone pierogi, gołąbki, klopsy, używaniaproduktów typu kostki rosołowe, masłopodobnych, seropodobnych, wędliny w swoim składziemają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi, mięso nie możebyć MOM (mięso odkostnione mechanicznie);g)wyklucza się stosowania produktów zglutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczyszkodliwych dla zdrowia; h)odpowiedni dobór produktów pod względem barw, smaków, zapachów i konsystencji, szczególnie w obrębie jednego posiłku, potrawy powinny być podane wsposób estetyczny, 1)Produkty wykorzystywane do tzw. „obkładu” - tzn. układane na pieczywie(np. szynka, kiełbasa, ser żółty itp.) oraz pieczywo, z wyłączeniem bułek, muszą być pokrojone.2)Zamawiający wymaga porcjowania posiłków wraz z podaniem do stołu na tacach dlamieszkańców spożywających posiłki w jadalni. 3)Wykonawca na żądanie Zamawiającegoprzedstawi wykaz stosowanych do przygotowania posiłków produktów i surowców wraz znazwami producentów. 4)Wykonawca zobowiązuje się do ograniczenia stosowania produktówprzetworzonych na poczet innych wartościowych produktów odżywczych. 5)W jadłospisie należyuwzględnić stosowanie diety: ogólnej, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych dietpokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczestników zgodnie z informacjąotrzymaną od Zamawiającego. 6)Wykonawca zobowiązuje się: a)przygotowywać posiłki zgodniez obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłkizgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności iżywienia (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tejustawy oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004/WE zdnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny żywności i żywienia (Dz. U. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.ze zm.). b)przygotowywać posiłki spełniające Normy żywieniowe zgodne z polskimi normamiżywieniowymi dla osób dorosłych. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłkówo najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zachowując określoneprzepisami prawa normy i wymogi. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecanąwartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane nabazie półproduktów. c)przechowywać zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia zdnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przezzakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 roku Nr 80, poz. 545 ze zm.),próbek pokarmowych ze wszystkich partii przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdegodnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej zpodpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobieprawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczącychtechnologii produkcji i jakości wykonywanych usług. d)dostarczać posiłki na własny koszt iryzyko, własnym transportem spełniającym warunki sanitarne w specjalistycznych termosachgwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków -zgodnie z przepisami prawa. Przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną zwymogami, minimalna temperatura zupy winna wynosić 75oC, drugiego dania 65oC, płynów80oC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15oC. Odbiór dostarczonychposiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczania, z wyszczególnieniemilości dostarczonych posiłków, podpisem upoważnionego pracownika Zamawiającego orazWykonawcy, 9)Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie w zakresieobowiązujących przepisów prawa, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiadaprawnie za żywienie uczestników przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym.10)Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dlaprzedmiotu zamówienia. 11)Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzonąprzez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 12)Wykonawca, na każdeżądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do przygotowania dodatkowego zestawu posiłków dowglądu i kontroli dla Zamawiającego. Wykonawca zostanie poinformowany o kontroli z 1dniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego. Ponadto przedstawiciel Zamawiającego maprawo kontrolować w każdej chwili rodzaj i jakość produktów, z których będą sporządzaneposiłki, a także przestrzeganie przez Wykonawcę i jego pracowników wymogów wynikających zUmowy, SWZ oraz z przepisów dotyczących produkcji i jakości świadczonych usług.Zakwestionowane przez przedstawiciela Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakościpodlegać będą wymianie na koszt Wykonawcy. 13)W przypadku awarii lub innychnieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakościna swój koszt z innych źródeł. 14)Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków spełniających wyżejwymienione kryteria zostanie obciążony kosztami zamówienia posiłków u innego usługodawcy.15)Cena brutto jednodniowego wyżywienia dla wszystkich podopiecznych winna zawierać koszt przygotowania, dostarczenia posiłku i opakowań.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 18 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, napodstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1)Cena oferty - waga - 60 %, 2)Termin płatności – 20 %, 3)Doświadczenie zawodowe kucharza– 15 %, 4)Posiadanie statusu Podmiotu Ekonomii Społecznej (PES) - waga – 5 %. Szczegółowy opis kryteriów oceny ofert z podaniem wag tych kryteriów i sposobu oceny ofert zawarty jest w rozdziale XXVII SWZ.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60,00

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin płatności

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie zawodowe kucharza

4.3.6.) Waga: 15,00

Kryterium 4

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy

4.3.5.) Nazwa kryterium: Posiadanie statusu Podmiotu Ekonomii Społecznej (PES)

4.3.6.) Waga: 5

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 1

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 6

Art. 109 ust. 1 pkt 7

Art. 109 ust. 1 pkt 8

Art. 109 ust. 1 pkt 9

Art. 109 ust. 1 pkt 10

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1.O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału wpostępowaniu, o których mowa w art. 112 ust. 2 ustawy Pzp dotyczące: 1)uprawnień doprowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnychprzepisów: a)wykazanie przez Wykonawcę, że posiada aktualną decyzję, zezwolenie, opinię,protokół lub inny dokument Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej potwierdzający dopuszczenieżywienia zbiorowego w zakładzie gastronomicznym, w którym będą przygotowane posiłki orazaktualną decyzję zezwalającą na transport artykułów żywnościowych wydaną przez właściwyorgan. 2)zdolności ekonomicznej lub finansowej: Zamawiający nie definiuje warunków udziału wzakresie zdolności ekonomicznej lub finansowej. 3)zdolności technicznej lub zawodowej:Zamawiający uzna spełnienie w/w warunku, jeżeli Wykonawca wykaże, że: a)dysponuje conajmniej jedną osobą, która będzie przygotowywać i wydawać posiłki (śniadania i obiady),posiadają przygotowanie zawodowe gastronomiczne, kucharz lub ukończony kursgastronomiczny uprawniające do wykonywania usługi ; 4)wiedza i doświadczenie: Zamawiającyuzna spełnienie w/w warunku, jeżeli Wykonawca: a)przedłoży 2 przykładowe jadłospisydekadowe (łącznie na 20 dni roboczych) sporządzone zgodnie z zapisami niniejszejdokumentacji przetargowej. b)wykonał albo wykonuje usługę gastronomiczną na podstawiejednej lub wielu umów, polegającej na przygotowaniu, dostarczaniu i podaniu posiłków (śniadańi obiadów) dla co najmniej 30 osób dziennie, średnio 5 razy w tygodniu.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1.W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia wykonawcy z udziałuw postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, zamawiający żąda następujących podmiotowych środków dowodowych: 1)oświadczenia wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 Pzp, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1076 i 1086), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej; wzory oświadczeń o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej albo przynależności do tej samej grupy kapitałowej stanowią odpowiednio Załączniki nr 10 i 11 do SWZ; 2)zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków i opłat, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem podatków lub opłat wraz z zaświadczeniem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że przed upływem terminu składania ofert wykonawca dokonał płatności należnych podatków lub opłat wraz z odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie spłat tych należności; 3)zaświadczenia albo innego dokumentu właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub właściwego oddziału regionalnego lub właściwej placówki terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne wraz z zaświadczeniem albo innym dokumentem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że odpowiednio przed upływem terminu składania ofert wykonawca dokonał płatności należnych składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne wraz odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie spłat tych należności; 4)odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 Pzp, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji; 5)oświadczenia wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 Pzp, w zakresie podstaw wykluczenia z postępowania wskazanych przez zamawiającego, o których mowa w: a)art. 108 ust. 1 pkt 3 Pzp, b)art. 108 ust. 1 pkt 4 Pzp, dotyczących orzeczenia zakazu ubiegania się o zamówienie publiczne tytułem środka zapobiegawczego, c)art. 108 ust. 1 pkt 6 Pzp, d)art. 109 ust. 1 pkt 1 Pzp, odnośnie do naruszenia obowiązków dotyczących płatności podatków i opłat lokalnych, o których mowa w ustawie z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1170), e)art. 109 ust. 1 pkt 5-10 Pzp. Wzór oświadczenia wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 Pzp stanowi Załącznik nr 5 do SWZ.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wezwanie Wykonawcy do złożenia aktualnych podmiotowych środków dowodowych, zgodnie z 274 ust. 1 ustawy Pzp Zamawiający w terminie 5 dni:1 Aktualną decyzję, zezwolenia, opinie, protokół lub inny dokument Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej potwierdzający dopuszczenie żywienia zbiorowegow zakładzie gastronomicznym, w którym będą przygotowane posiłki oraz aktualną decyzję zezwalającą na transport artykułów żywnościowych wydaną przez właściwy organ.2 Wykaz osób (y), skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, w szczególności odpowiedzialnych zaprzygotowanie i wydawanie wyżywienia (śniadań i obiadów) uczestnikom projektu wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień, niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami - wzór wykazu stanowi załącznik nr 3 do SWZ z uwzględnieniem warunku określonego SWZ; 3 Przedłożenie 2 przykładowych jadłospisów dekadowych (łącznie na 20 dni roboczych) sporządzone zgodnie z zapisami niniejszej dokumentacji przetargowej.4 Wykaz usług wykonanych, aw przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz którychwykonał albo wykonuje usługę gastronomiczną na podstawie jednej lub wielu umów, polegającej na przygotowaniu, dostarczaniu i podaniu posiłków (śniadań i obiadów) dla co najmniej 30 osób dziennie, średnio 5 razy w tygodniu, niezależnie od okresu jej wykonywania, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, októrych mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

Formularz ofertowy 2. Do oferty Wykonawca dołącza oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu, spełnianiu warunków udziału w postępowaniu 3. Wykonawca, w przypadku polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, przedstawia, wraz z oświadczeniem o którym mowapowyżej, także oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu, w zakresie, w jakim Wykonawca powołuje się na jego zasoby. Wykonawca może wykorzystać jednolity dokument złożony w odrębnym postępowaniu o udzielenie zamówienia, jeżeli potwierdzi, że informacje w nim zawarte pozostają prawidłowe.4. Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy – jeżeli zostało ustanowione bądź do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie przedłożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej przez notariusza (dotyczy również spółki cywilnej); pełnomocnictwo ustanowionedo reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.2. W tym przypadku, Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.3. Jeżeli została wybrana oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się oudzielenie zamówienia, Zamawiający może żądać przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego kopii umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Wszelkie istotne zmiany i uzupełnienia niniejszej umowy wymagają formy pisemnejpod rygorem nieważności i mogą zostać wprowadzone w formie pisemnego aneksu doumowy, zgodnie z art. 432 ustawy Pzp.2.1.Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmianyumowy w niżej wymienionych przypadkach: a)zmiany rzutujące na wynagrodzenie: - możliwajest zmiana postanowień umowy w związku ze zmianą stawki podatku od towarów i usług (VAT)lub narzuceniem innych obciążeń publiczno-prawnych, których nie można było przewidzieć wchwili zawierania umowy; b)gdy z przyczyn organizacyjnych konieczna będzie zmiana danychteleadresowych i adresowych określonych w umowie; c)Zamawiający

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2021-03-19 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Ofertę należy złożyć za pośrednictwem Platformy zakupowej pod adresem https://gminalipno.ezamawiajacy.pl

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-03-19 09:30

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

2021-03-11 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę dostawę grochówki polowej na festyn- Ryńsk
  • Lokalizacja zleceniakujawsko-pomorskie
  • Data dodania30-04-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę dostawę grochówki polowej na festyn. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI