„Usługa przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu dla uczestników...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
„Usługa przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu dla uczestników Dziennego Domu Pomocy dla seniorów w Nisku”
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoNisko
  • WojewództwoPodkarpackie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
  • Termin składania wniosków2023-12-15
  • ZamawiającyOśrodek Pomocy Społecznej w Nisku
  • Data publikacji ogłoszenia2023-12-07
  • Numer ogłoszenia2023/BZP 00538858
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Usługa przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu dla uczestników Dziennego Domu Pomocy dla seniorów w Nisku”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej w Nisku

1.3.) Oddział zamawiającego: OPS

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 006214618

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Fryderyka Chopina 31

1.5.2.) Miejscowość: Nisko

1.5.3.) Kod pocztowy: 37-400

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: opsnisko@ops-nisko.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.nisko.naszops.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Usługa przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu dla uczestników Dziennego Domu Pomocy dla seniorów w Nisku”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-cee222d4-94fc-11ee-ba3b-4e891c384685

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00538858

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-12-07

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00472236/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Usługa cateringowa polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków dla uczestników Dziennego Domu Pomocy dla seniorów w Nisku

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak

2.15.) Nazwa projektu lub programu

„Razem możemy więcej” – kontynuacja funkcjonowania Dziennego Domu Pomocy dla seniorów w Nisku

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-cee222d4-94fc-11ee-ba3b-4e891c384685

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia https://ezamowienia.gov.pl/ lub poczty elektronicznej opsnisko@ops-nisko.pl
Zamawiający dopuszcza przesłanie wezwań do wyjaśnienia treści ofert, wyjaśnień rażąco niskiej ceny, uzupełnień dokumentów podmiotowych, wezwań odnośnie przedłużenia związania ofertą, informacji z otwarcia ofert
i o wyborze oferty lub wezwań do poprawy omyłek pisarskich i rachunkowych, zawiadomienia o unieważnieniu postępowania, zawiadomień o odrzuceniu ofert za pomocą opsnisko@ops-nisko.pl lub poprzez http://ezamowienia.gov.pl
Zamawiający dopuszcza, aby odpowiedzi Wykonawcy w związku z wezwaniami lub zawiadomieniami opisanymi w pkt. 7 odbywały się za pomocą opsnisko@ops-nisko.pl lub poprzez http://ezamowienia.gov.pl

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: DDP.271.7.2023

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Uczestnikami Domu Dziennej Pomocy dla seniorów w Nisku, tj. 35 osób niesamodzielnych powyżej 60 roku, mieszkających na terenie gminy i miasta Nisko. Uczestnikami są osoby, które ze względu na wiek, stan zdrowia lub niepełnosprawność wymagają częściowej opieki lub wsparcia w związku z niemożnością samodzielnego wykonywania co najmniej jednej z podstawowych czynności dnia codziennego.
- dzienna liczba obiadów w DDP wyniesie nie więcej niż 35.
- przewidywana (szacunkowa) ilość obiadów w okresie objętym umową, to 8 785 posiłków. Ilość posiłków może ulec zmianie np. w związku z frekwencją uczestników placówki, organizowanymi wydarzeniami itp. Ilość może również ulec zmianie np. w związku z sytuacją, której wcześniej Zamawiający nie był stanie przewidzieć. Z uwagi na specyficzny rodzaj przedmiotu zamówienia nie ma możliwości dokładnego oszacowania liczby posiłków. Nie osiągnięcie przez Wykonawcę maksymalnej ilości posiłków nie może spowodować jakichkolwiek roszczeń ze strony Wykonawcy.
Okres realizacji: od 02.01.2024 do 31.12.2024 r.
Miejsce wykonania usługi:Dzienny Dom Pomocy dla seniorów w Nisku, ul. Fryderyka Chopina 31
Posiłki mają być dostarczane pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku,
w dni robocze, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy
Posiłki mają być dowiezione nie wcześniej niż 15 minut przed planową porą obiadową, czyli godziną 13:00.
Wykonawca ma przygotować posiłki w zakładzie posiadającym wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i dostarczy je do DDP dla seniorów w Nisku w stanie gotowym do spożycia, własnym środkiem transportu i na własny koszt.
W celu uwzględnienia w zamówieniu na usługi przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu czynników o charakterze środowiskowym Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę:
- jeżeli używa się przedmiotów jednorazowego użytku, że muszą one nadawać się do recyklingu, być wykonane z tworzyw sztucznych nadających się do recyklingu albo z materiału nadającego się do kompostowania. Przedmioty jednorazowego użytku obejmują m. in. zastawę stołową tj. pojemniki na żywność, talerze, kubki, szklanki, sztućce, obrusy, serwetki itp. oraz inne przedmioty, tj. rękawiczki, worki na śmieci itp.
- wszystkie produkty używane do mycia rąk, zmywania naczyń i czyszczenia muszą spełniać wymogi oznakowania ekologicznego UE dla określonego produktu lub zamiennika
Wykonawca w ramach weryfikacji czynników środowiskowych na żądanie Zamawiającego w terminie przez niego wyznaczonym musi przedłożyć:
- wykaz przedmiotów jednorazowego lub wielokrotnego użytku, które będą stosowane w ramach realizacji zamówienia, wskazując w szczególności, które z nich są przedmiotami jednorazowego użytku
- wykaz produktów chemicznych do mycia rąk, zmywania oraz rutynowego czyszczenia, które będą wykorzystywane na potrzeby realizacji zamówienia, wskazując konkretnie, które produkty są zgodne z tym kryterium
Transport posiłków musi odbywać się w specjalistycznych pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych posiłków, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywości. Posiłki muszą być przygotowywane pakowane w warunkach zgodnych z wytycznymi sanepidu oraz obowiązującymi przepisami sanitarnymi. Posiłki nie muszą być poporcjowane. Wykonawca może wydawać je w przystosowanych do tego naczyniach/pojemnikach jednorazowych lub wielorazowych. Naczynia/pojemniki wielorazowe będą oddawane Wykonawcy przez Zamawiającego najpóźniej dnia następnego, a na Wykonawcy będzie spoczywał ich odbiór. Zamawiający zaznacza równocześnie, że nie ma możliwości wyparzania czy sterylizacji, tak więc pojemniki/naczynia wielorazowe będą oddawane brudne. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek utrzymania w czystości naczyń/pojemników służących do wydawania posiłków, zgodnie z wymogami sanitarnymi (mycie, wyparzanie, sterylizacja). Po stronie Wykonawcy będzie odbieranie resztek pozostałych po obiedzie, bowiem Zamawiający nie ma możliwości technicznych i lokalowych do przechowywania resztek. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno–sanitarnych. Odpowiada on za ich działania, za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną
i materialną wobec osób trzecich za naruszenia ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi, tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymaganiami higieniczno– sanitarnymi i porządkowymi.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-01-02 do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak

4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt. 7 i 8 dotychczasowemu Wykonawcy usług stanowiących nie więcej niż 50 % wartości zamówienia polegającego na powtórzeniu podobnych usług w okresie 3 lat od daty udzielenia zamówienia podstawowego.

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy

4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie osób z określonych grup społecznych

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: status Wykonawcy jako PES

4.3.6.) Waga: 20

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

Zdolność techniczna lub zawodowa – Zamawiający uzna spełnienie tego warunku, jeżeli:
a) Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat – licząc wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert - a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, że wykonał należycie co najmniej 1 usługę cateringową, polegającą co najmniej na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków, o wartości nie mniejszej niż 50 000,00 zł brutto.
b) dysponuje pracownikami posiadającymi uprawnienia i kwalifikacje, tj. co najmniej 2 osobami zatrudnionymi na umowę o pracę na stanowisku niezbędnym do realizacji przedmiotu zamówienia (tj. czynności związane z przygotowaniem posiłków – kucharzy - kucharki, pomoc kuchenna oraz osoby dostarczające posiłki). Osoby wymienione powyżej powinny posiadać kwalifikacje do wykonywania zawodu, aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy w kontakcie z żywnością i kontaktem z ludnością. Zatrudnienie powinno trwać przez okres niezbędny do wykonania wskazanych czynności. W przypadku rozwiązania stosunku pracy przed zakończeniem tego okresu Wykonawca niezwłocznie zatrudni na to miejsce inną osobę posiadającą uprawnienia i kwalifikacje równoważne z wymaganymi w niniejszym postępowaniu.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Umowa może być zmieniona w stosunku do złożonej Oferty na niżej wymienionych warunkach:
1) w stosunku do wartości umowy:
a) w razie zmiany urzędowej stawki podatku VAT – w celu dostosowania do aktualnie obowiązującej stawki – bez zmiany wartości netto usług objętych zmianą, jednak nie wcześniej niż po dacie rozpoczęcia jej obowiązywania. Zmiana umowy w tym zakresie może być wprowadzona na wniosek Wykonawcy
b) w przypadku ograniczenia dostępności produktów, które mogą wpłynąć na wzrost uprzednio zaoferowanej ceny w celu dostosowania do aktualnie obowiązującej ceny, pod warunkiem przedłożenia Zamawiającemu dokumentu od producenta lub dystrybutora towaru potwierdzającego wzrost zapotrzebowania przy tożsamej wielkości produkcji, jak również kalkulację nowej ceny opartą na nowych okolicznościach
2) w przypadku zmiany terminu wykonania przedmiotu umowy w przypadku wystąpienia nadzwyczajnych okoliczności niezależnych od stron Umowy stanowiących obiektywną przeszkodę w wykonaniu przedmiotu umowy w terminie - o okres trwania przeszkody
3) w przypadku zmiany zakresu przedmiotu zamówienia – w razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności
4) ograniczenia czy wstrzymania zakresu świadczenia usług przygotowania i dowozu wyżywienia dziennego w formie cateringu lub w przypadku ograniczenia liczby odbiorców posiłków lub w związku z sytuacją spowodowane przyczynami siły wyższej, tj. wystąpienie zdarzenia nagłego, nieprzewidywalnego
i niezależnego od stron, uniemożliwiającego wykonanie zamówienia w całości lub w części, okresowo lub na stałe, któremu nie można zapobiec ani przeciwdziałać przy zachowaniu należytej staranności stron
5) zmiany czy wstrzymania zakresu świadczenia usług, zmiany terminu wykonywania usług lub terminu realizacji umowy w przypadku znacznego ograniczenia liczby uczestników lub wstrzymania i/lub ograniczenia usług spowodowane przyczynami siły wyższej, tj. wystąpienie zdarzenia nagłego, nieprzewidywalnego i niezależnego od stron, uniemożliwiającego wykonanie zamówienia w całości lub
w części, okresowo lub na stałe, któremu nie można zapobiec ani przeciwdziałać przy zachowaniu należytej staranności stron, gdy konieczność ich wprowadzenia wyniknie ze zmiany obowiązujących przepisów prawa
6) zmiana osób wskazanych w ofercie Wykonawcy lub w umowie, przy pomocy których Wykonawca realizuje przedmiot umowy na inne osoby, pod warunkiem, że nowe osoby będą spełniać wymagania (warunki) opisane w treści zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i będą zatrudnione na warunkach nie gorszych niż zawartych w treści zamówienia.
7) wszelkich zmian umowy, których nie można było przewidzieć w chwili zawierania umowy, mających charakter zmian nieistotnych, tj. takich, o których wiedza na etapie postępowania o udzielenie zamówienia nie wpłynęłaby na krąg podmiotów ubiegających się o zamówienie lub na wynik postępowania

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty społeczne

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2023-12-15 08:00

8.2.) Miejsce składania ofert: platforma https://ezamowienia.gov.pl/

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-12-15 08:30

8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-01-15

NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę dostawy artykułów spożywczych - Przemyśl
  • Lokalizacja zleceniapodkarpackie
  • Data dodania25-04-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę dostawy artykułów spożywczych. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI