II.1) Nazwa nadana zamĂłwieniu przez zamawiajÄ
cego: PRZYGOTOWYWANIE I DOSTARCZANIE GORÄCYCH POSIĹKĂW JEDNODANIOWYCH DLA UCZNIĂW SZKĂĹ Z TERENU GMINY SÄPĂLNO KRAJEĹSKIE ORAZ NA ĹWIADCZENIE USĹUG RESTAURACYJNYCH POLEGAJÄCYCH NA SPORZÄDZANIU
I WYDAWANIU POSIĹKĂW DLA KLIENTĂW OĹRODKA POMOCY SPOĹECZNEJ W SÄPĂLNIE KRAJEĹSKIM
Numer referencyjny (jeĹźeli dotyczy):
II.2) Rodzaj zamĂłwienia:
II.3) KrĂłtki opis przedmiotu zamĂłwienia (wielkoĹÄ, zakres, rodzaj i iloĹÄ dostaw, usĹug lub robĂłt budowlanych lub okreĹlenie zapotrzebowania i wymagaĹ ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - okreĹlenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usĹugÄ lub roboty budowlane:
ZADANIE 1:
1) Przedmiotem zamĂłwienia jest Ĺwiadczenie usĹug polegajÄ
cych na przygotowywaniu i dostarczaniu gorÄ
cych posiĹkĂłw jednodaniowych dla uczniĂłw szkóŠpodstawowych oraz gimnazjĂłw na terenie gminy SÄpĂłlno KrajeĹskie (Lutowo, WaĹdowo, WiĹniewa, Zalesie, ZboĹźe, ZespóŠSzkóŠnr 1 w SÄpĂłlnie KrajeĹskim) przez WykonawcÄ.
2) PosiĹki majÄ
byÄ dostarczane kaĹźdego dnia (z wyĹÄ
czeniem dni ustawowo wolnych od nauki w szkole i przerw w nauce w szkole), dla wszystkich uczniĂłw zgĹoszonych przez ZamawiajÄ
cego od dnia 9 stycznia 2017 r. do 22 grudnia 2017r.
3) Liczba dzieci w szkoĹach i liczba posiĹkĂłw, ktĂłre sÄ
dowoĹźone do szkóŠksztaĹtuje nastÄpujÄ
co:
Nazwa szkoĹy PrzyjÄta liczba dzieci Ĺrednia liczba posiĹkĂłw
ZespóŠSzkóŠnr 1 w SÄpĂłlnie KrajeĹskim 15 1.336
ZespóŠSzkóŠLutowo 7 792
ZespóŠSzkóŠWaĹdowo 34 3.857
SzkoĹa Podstawowa Zalesie 4 382
SzkoĹa Podstawowa WiĹniewa 15 2.028
SzkoĹa Podstawowa ZboĹźe 13 1.509
Ĺrednia iloĹÄ posiĹkĂłw w ciÄ
gu roku: 9.904
Podane iloĹci sÄ
szacunkowe i w czasie obowiÄ
zywania umowy mogÄ
ulec zmianie, co oznacza, Ĺźe nie stanowiÄ
ostatecznego wymiaru zamĂłwienia.
O kaĹźdorazowej zmianie liczby uczniĂłw korzystajÄ
cych z doĹźywiania ZamawiajÄ
cy powiadomi WykonawcÄ do godz. 12.00 w kaĹźdy piÄ
tek tygodnia.
4) Liczba sporzÄ
dzonych i wydanych gorÄ
cych posiĹkĂłw moĹźe ulec zmianie ze wzglÄdu na specyfikÄ zamĂłwienia, poniewaĹź w trakcie roku sÄ
skĹadane nowe wnioski, jak rĂłwnieĹź osoby rezygnujÄ
z doĹźywiania dzieci. ZamawiajÄ
cy zastrzega, iĹź nie bÄdzie ponosiĹ Ĺźadnej odpowiedzialnoĹci, jeĹźeli tylko czÄĹÄ z gorÄ
cych posiĹkĂłw bÄdzie zrealizowana, a Wykonawca nie bÄdzie miaĹ w tym zakresie Ĺźadnych roszczeĹ do ZamawiajÄ
cego. ZamawiajÄ
cy pokryje koszty za faktycznie dostarczone gorÄ
ce posiĹki jednodaniowe. ZamawiajÄ
cy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiÄkszenia iloĹci (-40%, +40%) zamĂłwienia w zaleĹźnoĹci od iloĹci osĂłb objÄtych doĹźywianiem w postaci gorÄ
cych posiĹkĂłw jednodaniowych.
Godziny wydawania posiĹkĂłw w szkoĹach przedstawiajÄ
siÄ nastÄpujÄ
co:
- ZespóŠSzkóŠnr 1 w SÄpĂłlnie KrajeĹskim â 10.00
- ZespóŠSzkóŠLutowo â 11.35
- ZespóŠSzkóŠWaĹdowo â 10.50
- SzkoĹa Podstawowa Zalesie â 10.55
- SzkoĹa Podstawowa WiĹniewa â 10.30 (od poniedziaĹku do czwartku), piÄ
tek - 9.35
- SzkoĹa Podstawowa ZboĹźe â 10.50
5) Obiady jednodaniowe powinny skĹadaÄ siÄ z:
- zupa- 400 g plus wkĹadka miÄsna (w tym kawaĹek miÄsa dla kaĹźdego 80g) + 60 g plus buĹka zwykĹaâ trzy razy w tygodniu, tj. poniedziaĹek, Ĺrodka, piÄ
tek
Jogurt dwa razy w tygodniu, owoc sezonowy 5 razy w tygodniu.
Proponowane zupy: pomidorowa z ryĹźem lub makaronem, rosóŠz makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, kapuĹniak na kurczaku, krupnik, barszcz czerwony, Ĺźurek (z duĹźÄ
iloĹciÄ
warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce)
- drugie danie z surĂłwkÄ
â dwa razy w tygodniu, tj. wtorek, czwartekâ o gramaturze 450 g, skĹadajÄ
ce siÄ z:
Ziemniaki lub makaron lub ryĹź- 200g + miÄso (wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (paluszki rybne) 100 g + surĂłwka â 100 g. Podawane miÄso nie moĹźe byÄ tĹuste i przeroĹniÄte.
Jednodaniowy gorÄ
cy posiĹek mogÄ
teĹź stanowiÄ: pierogi ruskie, kopytka, kluski ĹlÄ
skie, naleĹniki z serem - 450 g.
Raz w tygodniu danie rybne (paluszki rybne, klopsy rybne smaĹźone, ryba panierowana) 100g.
ZamawiajÄ
cy nie zezwala na stosowanie w procesie Ĺźywienia produktĂłw takich jak: gotowe sosy, sproszkowane ziemniaki (puree), mroĹźonych pierogĂłw, innych produktĂłw typu âinstant".
WartoĹÄ kaloryczna posiĹku 850 kcal.
SurĂłwki powinny byÄ urozmaicone. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce.
ZamawiajÄ
cy wymaga, aby Wykonawca przygotowywaĹ posiĹki zgodnie z zalecanym modelem Ĺźywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duĹźy udziaĹ warzyw w kaĹźdym posiĹku.
NaleĹźy jednak pamiÄtaÄ, Ĺźe jeden rodzaj owocu w danym tygodniu moĹźe zostaÄ podany maksymalnie dwa razy.
PosiĹki powinny posiadaÄ odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wyglÄ
d.
Wykonawca jest zobowiÄ
zany dostarczyÄ posiĹki we wĹasnych pojemnikach izotermicznych- termosach zapewniajÄ
cych wĹaĹciwÄ
ochronÄ i temperaturÄ oraz Ĺrodkami transportu przystosowanymi do przewozu ĹźywnoĹci, speĹniajÄ
c przy tym wszelkie wymogi sanitarno- higieniczne.
GorÄ
cy posiĹek musi odpowiadaÄ normom odĹźywczym obowiÄ
zujÄ
cym w tzw. Punktach zbiorowego Ĺźywienia, tj. posiĹki powinny byÄ przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego Ĺźywienia sporzÄ
dzone z peĹnowartoĹciowych, ĹwieĹźych artykuĹĂłw spoĹźywczych, posiadajÄ
cych aktualne terminy waĹźnoĹci. Wykonawca bÄdzie przygotowywaĹ posiĹki zgodnie z zasadami okreĹlonymi w ustawie o bezpieczeĹstwie ĹźywnoĹci i Ĺźywienia (Dz.U.z 2015 roku, poz. 594 ze zm.) ĹÄ
cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczegĂłlnoĹci RozporzÄ
dzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup ĹrodkĂłw spoĹźywczych przeznaczonych do sprzedaĹźy dzieciom i mĹodzieĹźy w jednostkach systemu oĹwiaty oraz wymagaĹ, jakie muszÄ
speĹniaÄ Ĺrodki spoĹźywcze stosowane w ramach Ĺźywienia zbiorowego dzieci i mĹodzieĹźy w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r., poz. 1154) oraz normami Ĺźywienia i zaleceniami Instytutu ĹťywnoĹci i Ĺťywienia.
ZamawiajÄ
cy nie dopuszcza powtarzalnoĹci rodzajowo tych samych posiĹkĂłw w ciÄ
gu dwĂłch tygodni.
PosiĹek powinien byÄ:
a) sporzÄ
dzany z peĹnowartoĹciowych produktĂłw z uwzglÄdnieniem sezonowoĹci ich wystÄpowania,
b) produkty bÄdÄ
zakupione przez WykonawcÄ we wĹasnym zakresie,
6) PosiĹki naleĹźy przygotowaÄ wyĹÄ
cznie przy uĹźyciu produktĂłw speĹniajÄ
cych normy jakoĹci produktĂłw spoĹźywczych, zgodnie z obowiÄ
zujÄ
cymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym z ustawÄ
z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeĹstwie ĹźywnoĹci i Ĺźywienia (Dz,U. z 2016, poz. 1760).
7) PodstawÄ
do wydania posiĹku jest lista imienna uczniĂłw sporzÄ
dzona przez ZamawiajÄ
cego na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez Dyrektora OPS w SÄpĂłlnie KrajeĹskim przyznajÄ
cej posiĹek w szkole.
8) Wykonawca zapewni transport posiĹkĂłw na wĹasny koszt, w taki sposĂłb aby posiĹki dostarczone do spoĹźycia posiadaĹy wymaganÄ
przepisami prawa temperaturÄ.
9) PosiĹki muszÄ
byÄ dostarczone do szkóŠna max. 10 minut przed podaniem posiĹkĂłw, o ktĂłrym mowa w punkcie 4.
10) Zgodnie z dobrÄ
praktyka cateringowÄ
i zaleceniami Powiatowego PaĹstwowego Inspektora Sanitarnego w SÄpĂłlnie KrajeĹskim posiĹki przewoĹźone w pojemnikach styropianowych (tzw. futuroboksach z wkĹadem plastikowym) nie mogÄ
byÄ w nich przechowywane dĹuĹźej niĹź dwie godziny. Temperatura dostarczanych gorÄ
cych posiĹkĂłw jednodaniowych do poszczegĂłlnych szkóŠnie moĹźe byÄ niĹźsza niĹź 60ËC.
11) Pojazd musi speĹniaÄ wymagania sanitarne do przewozu termosĂłw z ĹźywnoĹciÄ
zgodnie z art. 59 ust. 1, art. 61 i art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeĹstwie ĹźywnoĹci i Ĺźywienia (Dz,U. z 2016, poz. 1760) potwierdzone np. decyzjÄ
wydanÄ
przez PaĹstwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. ZamawiajÄ
cy zastrzega sobie prawo do ĹźÄ
dania od Wykonawcy przez rozpoczÄciem wykonywania usĹugi do przedstawienia w/w dokumentu.
12) Zapewnienie samochodu, kierowcy, paliwa, ubezpieczenia samochodu naleĹźy do obowiÄ
zkĂłw Wykonawcy usĹugi.
13) PosiĹki naleĹźy podawaÄ na talerzach (nie jednorazowego uĹźytku).
14)ZamawiajÄ
cy bÄdzie dokonywaĹ kontroli przygotowanych i wydawanych posiĹkĂłw bez wczeĹniejszego zawiadomienia wykonawcy we wszystkich szkoĹach pod kÄ
tem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kalorycznoĹci, zalecanych norm Ĺźywieniowych, jakoĹci wykorzystywanych surowcĂłw (w kaĹźdej szkole min. dwa razy w roku). Z przeprowadzonej kontroli zostanie kaĹźdorazowo sporzÄ
dzony protokĂłĹ.
15)Wykonawca przechowuje prĂłbki posiĹkĂłw do celĂłw sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiÄ
zujÄ
cymi przepisami.
16) Wykonawca jest zobowiÄ
zany do zaĹÄ
czenia do oferty jadĹospis na pierwszych 10 dni Ĺźywienia.
17) Po wydaniu posiĹkĂłw Wykonawca odbiera termosy w tym samym dniu i myje u siebie w firmie.
18) ZamawiajÄ
cy wymaga zatrudnienia przez WykonawcÄ lub podwykonawcÄ na podstawie umowy o pracÄ osĂłb wykonujÄ
cych nastÄpujÄ
ce czynnoĹci w zakresie realizacji zamĂłwienia:
a) przygotowywanie posiĹkĂłw;
b) dostarczania posiĹkĂłw do szkĂłĹ.
Na udokumentowanie powyĹźszego Wykonawca przekazuje informacjÄ o zatrudnianiu osĂłb na umowÄ o pracÄ. Wykonawca zobowiÄ
zany jest do poddania siÄ w tym zakresie kontroli przez ZamawiajÄ
cego, a w szczegĂłlnoĹci do przedstawiania na kaĹźde wezwanie ZamawiajÄ
cego wszelkich dokumentĂłw potwierdzajÄ
cych speĹnienie powyĹźszego warunku (np. umowy o pracÄ do wglÄ
du, deklaracje ZUS DRA itp.). Kopia umowy/umĂłw/zaĹwiadczeĹ powinna zostaÄ zanonimizowana w sposĂłb zapewniajÄ
cy ochronÄ danych osobowych pracownikĂłw, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczegĂłlnoĹci bez imion, nazwisk, adresĂłw, nr PESEL pracownikĂłw). Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracÄ i wymiar etatu powinny byÄ moĹźliwe do zidentyfikowania. Wykonawca bÄdzie zobowiÄ
zany do zapĹacenia kary umownej ZamawiajÄ
cemu, w wysokoĹci 30% miesiÄcznego wynagrodzenia, za kaĹźdy miesiÄ
c niedotrzymania tego warunku.
19) Wykonawca zobowiÄ
zany jest do opracowywania dwudekadowych jadĹospisĂłw i przedkĹadania ich do akceptacji ZamawiajÄ
cemu, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiÄ
zywania. Brak zastrzeĹźeĹ zgĹoszonych przez ZamawiajÄ
cego skutkuje akceptacjÄ
zaproponowanego jadĹospisu. ZgĹoszenie przez ZamawiajÄ
cego uwag lub zastrzeĹźeĹ do zaproponowanego jadĹospisu obliguje WykonawcÄ do wprowadzenia zmian w jadĹospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadĹospisu w trakcie jego obowiÄ
zywania po uzyskaniu zgody ZamawiajÄ
cego. ZamawiajÄ
cy zastrzega sobie prawo do zmiany jadĹospisu.
ZADANIE 2:
1) Przedmiotem zamĂłwienia jest Ĺwiadczenie usĹugi restauracyjnej, polegajÄ
cej na przygotowaniu i podawaniu gorÄ
cego posiĹku (tj. jednodaniowego obiadu) z moĹźliwoĹciÄ
konsumpcji w lokalu wyznaczonym przez WykonawcÄ na terenie miasta SÄpĂłlno KrajeĹskie.
2) Osoby ĹwiadczÄ
ce usĹugi opiekuĹcze bÄdÄ
dostarczaĹy posiĹki przygotowywane na wynos klientom OĹrodka Pomocy SpoĹecznej w SÄpĂłlnie KrajeĹskim (zwanego dalej takĹźe OĹrodkiem).
3) Wykonawca musi zabezpieczyÄ obsĹugÄ kelnerskÄ
.
4) PosiĹek naleĹźy przygotowaÄ dla okoĹo 60 klientĂłw OĹrodka dziennie, Ĺrednia iloĹÄ posiĹkĂłw w ciÄ
gu roku to 6.806 (podana iloĹÄ jest szacunkowa i w czasie obowiÄ
zywania umowy mogÄ
ulec zmianie, co oznacza, Ĺźe nie stanowiÄ
ostatecznego wymiaru zamĂłwienia.
Realizacja zadania od 9 stycznia 2017r. do 31 grudnia 2017r.
5) Liczba sporzÄ
dzonych i wydanych gorÄ
cych posiĹkĂłw moĹźe ulec zmianie ze wzglÄdu na specyfikÄ zamĂłwienia, ktĂłrÄ
cechuje zmiennoĹÄ potrzeb klientĂłw OĹrodka. ZamawiajÄ
cy zastrzega, iĹź nie bÄdzie ponosiĹ Ĺźadnej odpowiedzialnoĹci, jeĹźeli tylko czÄĹÄ z gorÄ
cych posiĹkĂłw bÄdzie zrealizowana, a Wykonawca nie bÄdzie miaĹ w tym zakresie Ĺźadnych roszczeĹ do ZamawiajÄ
cego. ZamawiajÄ
cy pokryje koszty tylko za wydane posiĹki zgodnie z aktualnÄ
listÄ
miesiÄcznÄ
zgĹoszonych osĂłb przez OĹrodek. ZamawiajÄ
cy zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiÄkszenia iloĹci (-40%, +40%) zamĂłwienia w zaleĹźnoĹci od iloĹci osĂłb wymagajÄ
cych pomocy w formie gorÄ
cego posiĹku obiadowego â jednodaniowego.
6) Zadanie wĹasne o charakterze obowiÄ
zkowym jest realizowane na podstawie ustawy o pomocy spoĹecznej z dnia 12 marca 2004 roku (Dz.U. z 2016r., poz. 930).
7) Przygotowanie, wydawanie oraz moĹźliwoĹÄ konsumpcji obiadu odbywa siÄ w dni powszednie, niedzielÄ i ĹwiÄta w lokalu wyznaczonym przez WykonawcÄ na terenie miasta SÄpĂłlno KrajeĹskie.
8) Obiady powinny byÄ wydawane w godzinach miÄdzy 11.00 a 14.00.
9) W przypadku niemoĹźnoĹci wykonania usĹugi w niedzielÄ lub ĹwiÄta dopuszcza siÄ moĹźliwoĹÄ wydania suchego prowiantu o wartoĹci przeznaczonej na obiad. KaĹźdorazowo sytuacja taka musi byÄ wczeĹniej uzgodniona z przedstawicielem OĹrodka.
10) PosiĹek powinien byÄ:
- przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego Ĺźywienia,
- zróşnicowany,
- sporzÄ
dzany z peĹnowartoĹciowych produktĂłw z uwzglÄdnieniem sezonowoĹci ich wystÄpowania,
- pokrywaÄ co najmniej poĹowÄ dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosĹej tj. zapewniÄ nie mniej niĹź 1200 kcal,
- skĹadaÄ siÄ z jednego ciepĹego dania z zachowaniem norm Ĺźywieniowych dla danej grupy wiekowej.
11) Tygodniowy jadĹospis powinien zawieraÄ nie mniej niĹź 3 posiĹki miÄsne.
Gramatura jednego gorÄ
cego posiĹku obiadowego â jednodaniowego nie moĹźe byÄ niĹźsza niĹź:
zupa z wkĹadkÄ
â nie mniej niĹź 450g;
ziemniaki gotowane, smaĹźone, puere â nie mniej niĹź 200g;
makaron, ryĹź, kasza â nie mniej niĹź 200g;
miÄso â nie mniej niĹź 100g;
ryba lub inny dodatek do ziemniakĂłw â nie mniej niĹź 100g;
surĂłwka â nie mniej niĹź 100g.
12) JadĹospis na miesiÄ
c nastÄpny naleĹźy przedĹoĹźyÄ w OĹrodka z tygodniowym wyprzedzeniem w celu akceptacji przez Dyrektora.
13) W miarÄ potrzeb przygotowanie ciepĹego posiĹku dietetycznego wg wskazaĹ lekarza dla osĂłb bÄdÄ
cych na diecie. IloĹÄ tego rodzaju posiĹkĂłw bÄdzie okreĹlana na dany miesiÄ
c z 6-cio dniowym wyprzedzeniem.
14) ZamawiajÄ
cy wymaga, aby Wykonawca zapewniĹ odpowiednie warunki lokalowe umoĹźliwiajÄ
ce spoĹźycie posiĹku, w szczegĂłlnoĹci miejsca siedzÄ
ce przy stoliku (bez wyodrÄbniania miejsc wskazujÄ
cych na szczegĂłlny sposĂłb traktowania).
15) Wykonawca zapewni naczynia jednorazowe dla osĂłb leĹźÄ
cych, ktĂłrym posiĹki bÄdÄ
dostarczane do miejsca zamieszkania przez osoby ĹwiadczÄ
ce usĹugi opiekuĹcze (naczynia jednorazowe na koszt Wykonawcy).
16) Wykonawca bÄdzie wydawaĹ posiĹki na wynos w uzasadnionych przypadkach innych niĹź opisane w ust. 15 niniejszego paragrafu, po konsultacji z pracownikami tut. OĹrodka w naczyniach jednorazowych (naczynia jednorazowe na koszt Wykonawcy).
17) Wykonawca niezwĹocznie powiadomi ZamawiajÄ
cego o wszystkich trudnoĹciach i problemach zwiÄ
zanych z wydawaniem posiĹkĂłw.
18) Rozliczenie miesiÄczne wydanych obiadĂłw odbywa siÄ na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez OĹrodek osobom korzystajÄ
cym z tej formy pomocy.
19) Lokal przeznaczony na Ĺwiadczenie przedmiotowych usĹug powinien umoĹźliwiÄ spoĹźycie posiĹkĂłw jednorazowo minimum 25 osobom jednoczeĹnie.
20) Wykonawca zapewni zaplecze sanitarne dla klientĂłw OĹrodka w postaci szatni oraz wydzielonym pomieszczeniem z dostÄpem do bieĹźÄ
cej wody i toalety.
21) Wykonawca winien wykazaÄ, Ĺźe dysponuje: - salÄ
jadalnÄ
na terenie miasta SÄpĂłlno KrajeĹskie, ktĂłra jednorazowo pomieĹci co najmniej 25 osĂłb, posiadajÄ
cÄ
dostÄp do bezpĹatnego WC z umywalkÄ
, dopuszczonÄ
na mocy decyzji wĹaĹciwego organu (PaĹstwowego Inspektora Sanitarnego) do prowadzenia dziaĹalnoĹci gastronomicznej (zbiorowe Ĺźywienie) w miejscu przygotowywania i wydawania posiĹkĂłw.
ZamawiajÄ
cy zastrzega sobie prawo do ĹźÄ
dania od Wykonawcy przed rozpoczÄciem wykonywania usĹugi do przedstawienia w/w decyzji.
22) Wykonawca zobowiÄ
zuje siÄ do zapewnienia niedostÄpnoĹci alkoholu dla klientĂłw OĹrodka spoĹźywajÄ
cych posiĹki w porze wydawania obiadĂłw tj. w godz. 11.00- 14.00.
23) Ĺwiadczenie usĹug restauracyjnych powinno byÄ wyĹÄ
cznie przy uĹźyciu produktĂłw speĹniajÄ
cych normy jakoĹci produktĂłw spoĹźywczych, zgodnie z obowiÄ
zujÄ
cymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym UstawÄ
z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeĹstwie ĹźywnoĹci i Ĺźywienia (Dz,U. z 2016, poz. 1760).
24) Produkty ĹźywnoĹciowe bÄdÄ
zakupione przez WykonawcÄ we wĹasnym zakresie.
25) ZamawiajÄ
cy jest uprawniony do bieĹźÄ
cej niezapowiedzianej kontroli jakoĹci wydawanych posiĹkĂłw, ich zgodnoĹci z opisem przedmiotu zamĂłwienia i jadĹospisem, walorĂłw smakowych i estetyki (min. cztery razy w roku). Z przeprowadzonej kontroli zostanie kaĹźdorazowo sporzÄ
dzony protokĂłĹ.
26) ZamawiajÄ
cy wymaga zatrudnienia przez WykonawcÄ lub podwykonawcÄ na podstawie umowy o pracÄ osĂłb wykonujÄ
cych nastÄpujÄ
ce czynnoĹci w zakresie realizacji zamĂłwienia:
a) przygotowywanie posiĹkĂłw;
b) wydawanie posiĹkĂłw.
Na udokumentowanie powyĹźszego Wykonawca przekazuje informacjÄ o zatrudnianiu osĂłb na umowÄ o pracÄ. Wykonawca zobowiÄ
zany jest do poddania siÄ w tym zakresie kontroli przez ZamawiajÄ
cego, a w szczegĂłlnoĹci do przedstawiania na kaĹźde wezwanie ZamawiajÄ
cego wszelkich dokumentĂłw potwierdzajÄ
cych speĹnienie powyĹźszego warunku (np. umowy o pracÄ do wglÄ
du, deklaracje ZUS DRA itp.). Kopia umowy/umĂłw/zaĹwiadczeĹ powinna zostaÄ zanonimizowana w sposĂłb zapewniajÄ
cy ochronÄ danych osobowych pracownikĂłw, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczegĂłlnoĹci bez imion, nazwisk, adresĂłw, nr PESEL pracownikĂłw). Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracÄ i wymiar etatu powinny byÄ moĹźliwe do zidentyfikowania. Wykonawca bÄdzie zobowiÄ
zany do zapĹacenia kary umownej ZamawiajÄ
cemu, w wysokoĹci 30% miesiÄcznego wynagrodzenia, za kaĹźdy miesiÄ
c niedotrzymania tego warunku.
II.4) Informacja o czÄĹciach zamĂłwienia:ZamĂłwienie podzielone jest na czÄĹci:
Tak
II.5) GĹĂłwny Kod CPV:
55000000-0
Dodatkowe kody CPV:
55523100-3,
55524000-9,
55300000-3,
55320000-3