II.1) Nazwa nadana zamĂłwieniu przez zamawiajÄ
cego: Przygotowanie i wydawanie gorÄ
cych posiĹkĂłw dla klientĂłw OĹrodka Pomocy SpoĹecznej Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny w roku 2017
Numer referencyjny (jeĹźeli dotyczy):
OPS/PS.MG.341/1/2016
II.2) Rodzaj zamĂłwienia:
II.3) KrĂłtki opis przedmiotu zamĂłwienia (wielkoĹÄ, zakres, rodzaj i iloĹÄ dostaw, usĹug lub robĂłt budowlanych lub okreĹlenie zapotrzebowania i wymagaĹ ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - okreĹlenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usĹugÄ lub roboty budowlane:
1. Przedmiotem zamĂłwienia jest przygotowywanie i wydawanie jednodaniowych gorÄ
cych posiĹkĂłw dla klientĂłw OĹrodka Pomocy SpoĹecznej w Czerwionce-Leszczynach w okresie od dnia zawarcia umowy, jednakĹźe nie wczeĹniej niĹź od dnia 1 stycznia 2017 r. do dnia wydania wszystkich zakontraktowanych posiĹkĂłw, jednakĹźe nie dĹuĹźej niĹź do dnia 31 grudnia 2017 r. 2. Maksymalna wielkoĹÄ zamĂłwienia wynosi: 50000 posiĹkĂłw z podziaĹem na nastÄpujÄ
ce czÄĹci: 1) Rejon 1 obejmujÄ
cy dzielnicÄ Czerwionka - 25000 posiĹkĂłw, 2) Rejon 2 obejmujÄ
cy dzielnicÄ Leszczyny - 25000 posiĹkĂłw; z tym zastrzeĹźeniem, iĹź wielkoĹci poszczegĂłlnych czÄĹci sÄ
zakresem szacunkowym, w zwiÄ
zku z czym, w granicach maksymalnej wielkoĹci zamĂłwienia, mogÄ
one ulec zmianie. 3. Zakres iloĹciowy przedmiotu zamĂłwienia jest zakresem szacunkowym, okreĹlonym przez ZamawiajÄ
cego z naleĹźytÄ
starannoĹciÄ
, wyraĹźajÄ
cym maksymalnÄ
iloĹÄ posiĹkĂłw, jakÄ
ZamawiajÄ
cy moĹźe zamĂłwiÄ w ramach niniejszego zamĂłwienia. ZamawiajÄ
cy, pomimo dochowania naleĹźytej starannoĹci, z uwagi na charakter prowadzonej dziaĹalnoĹci nie moĹźe zapewniÄ, Ĺźe zrealizuje zamĂłwienie w peĹnym zakresie. 4. Rzeczywista iloĹÄ posiĹkĂłw bÄdzie wynikaĹa z aktualnych potrzeb ZamawiajÄ
cego i okreĹlana bÄdzie w cotygodniowych zapotrzebowaniach odbieranych przez WykonawcÄ w siedzibie ZamawiajÄ
cego, zawierajÄ
cych imiennÄ
listÄ z nazwiskami klientĂłw korzystajÄ
cych z posiĹkĂłw. 5. WartoĹÄ przedmiotu zamĂłwienia bÄdzie iloczynem podanej przez WykonawcÄ ceny jednego gorÄ
cego posiĹku oraz szacunkowego zakresu zamĂłwienia, natomiast wartoĹÄ zrealizowanego zamĂłwienia bÄdzie wynikaĹa z iloczynu ceny jednego gorÄ
cego posiĹku oraz faktycznej liczby zamĂłwionych posiĹkĂłw. 6. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby przygotowywane posiĹki posiadaĹy wartoĹÄ kalorycznÄ
min. 840 kcal. 7. Przez gorÄ
cy posiĹek ZamawiajÄ
cy rozumie: 1) Róşnego rodzaju zagÄszczone zupy z wkĹadkÄ
miÄsnÄ
i pieczywem (np. pomidorowa, ogĂłrkowa, jarzynowa, kapuĹniak, grochĂłwka, fasolowa, pieczarkowa, grzybowa, Ĺźurek, itp.) Porcja gorÄ
cego posiĹku w postaci zupy musi posiadaÄ nastÄpujÄ
cÄ
gramaturÄ: - zupa - 500 ml., - wkĹadka miÄsna - 100 g, - pieczywo - 100 g. 2) Danie w postaci np. bigosu, fasolki po bretoĹsku, gulaszu z wÄ
troby, ĹźoĹÄ
dkĂłw drobiowych, flaczkĂłw woĹowych, potrawki z kurczaka, klopsikĂłw itp. Gramatura takiego posiĹku musi wynosiÄ co najmniej 400 g, gdzie wkĹad samego miÄsa nie moĹźe byÄ mniejszy niĹź 150 g. Dodatkiem wymaganym do posiĹku jest pieczywo w iloĹci 100 g lub ziemniaki, kasza, ryĹź, itp. w gramaturze 250 g. 8. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby Wykonawca przygotowywaĹ posiĹki wg zróşnicowanych jadĹospisĂłw przez kolejne tygodnie, z tym Ĺźe posiĹki mogÄ
siÄ powtarzaÄ, nie czÄĹciej niĹź co 14 dni kalendarzowych. 9. ZamawiajÄ
cy wymaga aby posiĹki byĹy wydawane codziennie od poniedziaĹku do piÄ
tku za wyjÄ
tkiem dni ustawowo wolnych od pracy. 10. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby wydawanie posiĹkĂłw odbywaĹo siÄ zgodnie z obowiÄ
zujÄ
cymi przepisami sanitarnymi. 11. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby Wykonawca umoĹźliwiĹ pobranie we wĹasne naczynia posiĹku do domu. 12. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby Wykonawca zapewniĹ odpowiednie warunki lokalowe umoĹźliwiajÄ
ce spoĹźycie posiĹku. Wydawanie posiĹkĂłw musi odbywaÄ siÄ w co najmniej 2 lokalach, z ktĂłrych jeden zlokalizowany jest w dzielnicy Czerwionka, a drugi w dzielnicy Leszczyny. Lokale przeznaczone do wydawania i spoĹźywania posiĹkĂłw powinny posiadaÄ miejsca siedzÄ
ce przy stoliku. 13. ZamawiajÄ
cy wymaga, aby posiĹki byĹy dostarczone do punktu wydawania posiĹkĂłw w termosach gwarantujÄ
cych wymaganÄ
temperaturÄ posiĹkĂłw oraz speĹniajÄ
cych wymagania norm i przepisĂłw regulujÄ
cych warunki transportu i tymczasowego przechowywania gorÄ
cych posiĹkĂłw. 14. ZamawiajÄ
cy wymaga aby posiĹki byĹy wydawane w godzinach od 12.00 do 13.00 15. ObowiÄ
zkiem wykonawcy jest zapewnienie odpowiednich naczyĹ i sztuÄcĂłw. ZamawiajÄ
cy dopuszcza podawanie posiĹkĂłw w naczyniach jednorazowych. 16. ObowiÄ
zkiem Wykonawcy jest zapewnienie odpowiedniego personelu posiadajÄ
cego wymagane badania oraz dopuszczenie do pracy przy Ĺźywieniu zbiorowym zgodnie z obowiÄ
zujÄ
cymi przepisami i normami, celem wydawania posiĹkĂłw i zapewnienia bezpoĹredniej obsĹugi korzystajÄ
cych z punktu wydawania posiĹkĂłw. Liczba personelu wydajÄ
cego posiĹki w kaĹźdym punkcie wydawania posiĹkĂłw nie moĹźe byÄ mniejsza niĹź dwie osoby. Personel Wykonawcy winien byÄ przyjaĹşnie nastawiony do klientĂłw ZamawiajÄ
cego i powinien odnosiÄ siÄ do osĂłb korzystajÄ
cych z jadĹodajni, w taki sposĂłb by nie odczuwali jakichkolwiek symptomĂłw niĹźszoĹci spoĹecznej lub poniĹźenia. 17. Wykonawca nie moĹźe zamiast przygotowanego posiĹku dokonywaÄ wypĹaty klientowi rĂłwnowartoĹci posiĹku w pieniÄ
dzu lub dokonywaÄ zamiany posiĹku na towary w stanie nieprzetworzonym. 18. Wykonawca nie moĹźe wydawaÄ w ramach posiĹku alkoholu i wyrobĂłw tytoniowych. 19. Lokale do wydawania posiĹkĂłw winny odpowiadaÄ wymaganiom ustalonym w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeĹstwie ĹźywnoĹci i Ĺźywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.), przepisami wykonawczymi do tej ustawy, z rozporzÄ
dzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny ĹrodkĂłw spoĹźywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004), z rozporzÄ
dzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 paĹşdziernika 2004 r. w sprawie materiaĹĂłw i wyrobĂłw przeznaczonych do kontaktu z ĹźywnoĹciÄ
oraz uchylajÄ
cym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004 oraz przepisami ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o PaĹstwowej Inspekcji Sanitarnej (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1412 z późn. zm.).
II.4) Informacja o czÄĹciach zamĂłwienia:ZamĂłwienie podzielone jest na czÄĹci:
Nie
II.5) GĹĂłwny Kod CPV:
55320000-9
Dodatkowe kody CPV:
55520000-1